Pszczoła miodna (Apis mellifera) to gatunek owada błonkoskrzydłego z rodziny pszczołowatych, opisana przez Karola Linneusza w 1758 roku.
Główne produkty pszczół miodnych to miód, wosk, mleczko pszczele, kit pszczeli, jad pszczeli oraz pierzga. Pszczoły zbierają nektar i pyłek, które są ich pożywieniem, a także zapylają rośliny.
Pszczoły miodne posiadają zdolność latania dzięki dwóm parom przezroczystych skrzydeł, a do transportu pyłku używają koszyczków na tylnych nogach. Ich żądło pełni funkcję obronną.
Królowa-matka używa żądła jedynie w walkach z innymi matkami, a jad pszczeli wywołujący obrzęk jest niebezpieczny głównie dla osób uczulonych lub w przypadku wielu użądleń.
Błędnym przekonaniem jest, że pszczoły miodne umierają po każdym użądleniu; śmierć następuje głównie, gdy żądli zwierzęta kręgowe.
Komentarze
Pokaż komentarze