Momencik, trwa przetwarzanie danych   Ładowanie…
Pamiętajmy o tych naszych Dobrodziejach, zarówno hodowlanych, dzięki którym mamy miód, jak i dzikich, które są ważnymi zapylaczami. I o trzmielach, bo to grube pszczoły –  fot. John Severns (Severne) https://pl.wikipedia.org/wiki/Pszczo%C5%82a_miodna 💡 WIĘCEJ
Źródło: pl.wikipedia.org

Więcej informacji:

  • Pszczoła miodna (Apis mellifera) to gatunek owada błonkoskrzydłego z rodziny pszczołowatych, opisana przez Karola Linneusza w 1758 roku.
  • Główne produkty pszczół miodnych to miód, wosk, mleczko pszczele, kit pszczeli, jad pszczeli oraz pierzga. Pszczoły zbierają nektar i pyłek, które są ich pożywieniem, a także zapylają rośliny.
  • Pszczoły miodne posiadają zdolność latania dzięki dwóm parom przezroczystych skrzydeł, a do transportu pyłku używają koszyczków na tylnych nogach. Ich żądło pełni funkcję obronną.
  • Królowa-matka używa żądła jedynie w walkach z innymi matkami, a jad pszczeli wywołujący obrzęk jest niebezpieczny głównie dla osób uczulonych lub w przypadku wielu użądleń.
  • Błędnym przekonaniem jest, że pszczoły miodne umierają po każdym użądleniu; śmierć następuje głównie, gdy żądli zwierzęta kręgowe.

Komentarze

z adresu www
Komentarze są aktualnie ukryte. Jeśli chcesz je widzieć cały czas, zaloguj się,

Pokaż komentarze
Momencik, trwa ładowanie komentarzy…
 
Color format