Momencik, trwa przetwarzanie danych   Ładowanie…
archiwum
Niemieccy naukowcy z politechniki w Karlsruhe zwrócili uwagę na problem dotyczący ochrony środowiska w związku z importem żywności. – Kraje UE wprowadzając u siebie zrównoważony model uprawy roślin i hodowli zwierząt, jednocześnie sprowadzają żywność z krajów, które nie przestrzegają związanych z nim zaleceń, stosując np. pestycydy i herbicydy zakazane w Europie.Dodatkowo w części tych krajów trwa wycinka niepowtarzalnego i zawierającego endemiczne gatunki drzewostanu pod plantacje roślin, których produkty są później wykorzystane na rynku europejskim. Nie bez znaczenia jest też fakt, że wycinane lasy mają istotne znaczenie w absorpcji światowego CO2. Na to nakłada się ogromna emisja dwutlenku węgla związana z przewozem żywności. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan podkreślają, że dane o emisji CO2 z statków morskich nie są wykazywane w bilansach państw, których własność stanowią.Więcej informacji i dokładne dane w artykule z Interia Biznes - link w źródle.

Komentarze Ukryj komentarze

z adresu www
Komentarze są aktualnie ukryte.
Momencik, trwa ładowanie komentarzy…