10 niecnych sztuczek stosowanych przez właścicieli restauracji, na które niestety nadal się nabieramy (11 obrazków)
Iluzja Delboeuf’a

W zależności od wielkości talerza, nasz mózg widzi różną ilość jedzenia mimo tego, że porcja jest dokładnie taka sama. Restauratorzy podają jedzenie na wielkich talerzach, ponieważ klient widząc "małą" porcję, chętniej zamówi coś jeszcze
Rozmiar ma znaczenie

Ludzie chętniej zamawiają napoje podawane w wysokich szklankach i nie zwracają uwagi na to, że dokładnie taka sama ilość napoju mieści się w niskiej, szerokiej szklance
Talerz i sztućce

Dokładnie taka sama potrawa podawana w fast foodzie jest dużo tańsza niż ta, podawana w eleganckiej restauracji, gdzie jesz ją nożem i widelcem z porcelanowego talerza
Napiwki

"Płaci pan kartą? Doliczyć napiwek"? Po takim uprzejmym zapytaniu uśmiechniętej kelnerki nawet największy sknera kiwnie głową na znak zgody
Świeże pieczywo

Świeże pieczywo podawane na przystawkę nie zawsze jest świeże. Pozostałości z poprzedniego dnia są odgrzewane
Kolorowe menu

To co najdroższe zawsze będzie w jakiś sposób podkreślone- kolorem, miejscem czy też uśmiechniętą buźką
Mrożonki

Nie tylko my ratujemy się czasem mrożonkami- restauratorzy też. Bądźmy pewni, że czasem zapłacimy 4 razy więcej za coś, co czeka na nas w domu w zamrażalniku
Komentarze
Pokaż komentarze