Badania ukazują, że kolor filiżanki wpływa na odbiór smaku kawy: biała filiżanka wzmacnia odczuwaną intensywność smaku kawy w porównaniu do szklanej.
Dwóch współautorów, George H Van Doorn i Charles Spence, przeprowadziło badanie w Monash University w Australii.
W eksperymencie 2 wykazano, że kawa w białej filiżance jest oceniana jako mniej słodka niż w szklanej i niebieskiej filiżance.
Przeprowadzenie badań ukazało na znaczenie wyboru koloru filiżanki przez właścicieli kawiarni i producentów ceramiki jako elementu wzbogacającego doświadczenie multisensoryczne.
Rezultaty sugerują, że kolor kubka wpływa na percepcję nie tylko intensywności, ale także słodyczy kawy, co oznacza, że punkty sprzedające kawę powinny rozważyć używanie filiżanek o odpowiednich kolorach, by wpływać korzystnie na ocenę smakową przez konsumentów.
Komentarze
Pokaż komentarze