Momencik, trwa przetwarzanie danych   Ładowanie…
Zastanawialiście się kiedyś dlaczego kawa z ulubionego kubka smakuje najlepiej? Zwróciliście uwagę na jego kolor? – Van Doorn i wsp. opublikowali artykulik w czasopiśmie Flavour, w którym opisali eksperyment: podali ludziom taką samą kawę z mlekiem o takiej samej temperaturze w trzech różnych kubkach: porcelanowym białym, porcelanowym niebieskim i przezroczystym (a potem w trzech szklankach z odpowiednio białą i niebieską osłonką i bez osłonki).Kawa z białego kubka została oceniona jako najintensywniejsza (i najmniej słodka). Ciekawe, czy to kwestia przyzwyczajenia do bieli w restauracjach i kawiarniach i związanych z tym pozytywnymi skojarzeniami, czy jednak to kolor sam w sobie wpływa) na doświadczenia smakowe 💡 WIĘCEJ

Więcej informacji:

  • Badania ukazują, że kolor filiżanki wpływa na odbiór smaku kawy: biała filiżanka wzmacnia odczuwaną intensywność smaku kawy w porównaniu do szklanej.
  • Dwóch współautorów, George H Van Doorn i Charles Spence, przeprowadziło badanie w Monash University w Australii.
  • W eksperymencie 2 wykazano, że kawa w białej filiżance jest oceniana jako mniej słodka niż w szklanej i niebieskiej filiżance.
  • Przeprowadzenie badań ukazało na znaczenie wyboru koloru filiżanki przez właścicieli kawiarni i producentów ceramiki jako elementu wzbogacającego doświadczenie multisensoryczne.
  • Rezultaty sugerują, że kolor kubka wpływa na percepcję nie tylko intensywności, ale także słodyczy kawy, co oznacza, że punkty sprzedające kawę powinny rozważyć używanie filiżanek o odpowiednich kolorach, by wpływać korzystnie na ocenę smakową przez konsumentów.

Data publikacji: 25 listopada 2014

Komentarze

z adresu www
Komentarze są aktualnie ukryte. Jeśli chcesz je widzieć cały czas, zaloguj się,

Pokaż komentarze
Momencik, trwa ładowanie komentarzy…
 
Color format