Dziwne fakty na temat naszej rzeczywistości, w które trudno uwierzyć (14 obrazków)
Frankenstein nie nazywa się Frankenstein

Postać Frankensteina znana jest z powieści Mary Shelley o tytule Frankenstein (lub The Modern Prometheus), ale przez samą pisarkę nie została tak nazwana. W książce mówi ona o potworze, demonie, nieszczęśniku, ale nie nazywa tej istoty konkretnym imieniem. Nazwa Frankenstein wzięła się od jego twórcy, a był nim naukowiec Wiktor Frankenstein
Ogień i stan nieważkości

Na zdjęciu po lewej widać jak świeca płonie na Ziemi, a po prawej stronie, jak spala się w stanie nieważkości na stacji kosmicznej Mir
Cmentarne korzenie Feng Shui

Feng Shui dziś znane jest jako sztuka zdobienia i organizowania przestrzeni, ale początkowo było dziedziną zajmującą się wyborem odpowiedniego miejsca pochowku. Starożytni Chińczycy wierzyli w przepływ energii między żyjącymi a zmarłymi, więc przykładali dużą uwagę do tego, by nie zakłócić tej energetycznej relacji
Nieszkodliwe czytanie w słabym świetle

Przez długi czas postulowano, że czytanie w słabo oświetlonym pomieszczeniu jest niezdrowe dla oczu. Teraz naukowcy dowodzą, że czytanie w półmroku nie zniszczy trwale wzroku, a jedynie go szybciej zmęczy
Uniwersytet Oksfordzki jest starszy niż imperium Azteków

Słynna anielska uczelnia została założona przed 1167 rokiem i do dziś cieszy się ogromnym szacunkiem, a studiowanie na niej jej wielkim prestiżem. Choć wszyscy wiedzą, że to leciwy uniwersytet, to mało kto wie, ze jest starszy od Imperium Azteków, które budowano na przełomie XIV i XV wieku
Ośmiornica ma 3 serca

Ośmiornica to ciekawe stworzenie posiadające aż 3 serca. Jedno tłoczy krew na cały organizm, a dwa pozostałe służą do utrzymania krążenia w skrzelach
Różowe mleko hipopotamów

W internecie od dawna krąży informacja, że hipopotamy dają różowe mleko. Wiele osób twierdzi, ze to fałsz, a gdzie leży prawda? Po środku. Hipopotamy stricte nie dają różowego mleka, ale może się ono wymieszać z kwasami, które pokrywają skórę zwierzęcia, chroniąc ją przed słońcem. Owe kwasy mają czerwonkawe zabarwienie, co powoduje różowienie mleka
Komentarze
Pokaż komentarze