Każdy zawód ma swoje wypracowane przez wieki patenty, które dla postronnych ludzi są niedostępne Sztuczki kelnerów, o których nie pisną słowem, bo doskonale działają, póki o nich nie wiesz (12 obrazków)
Pytanie narzucające

Kelnerzy wykorzystują zamknięte pytania, którymi nas zasypują. Skraca to czas obsługi. Jednak stosują też pytania, które nam narzucają odpowiedź. Na przykład, kelner pyta, czy podać coś do picia i jakby od niechcenia dodaje: „białe czy czerwone”, zatem wnioskujesz, że zazwyczaj pija się tu wino i mimo że początków nie chciałeś sięgać po wino, to najprawdopodobniej zgodzisz się na kieliszek, bo przecież tu pije się wino
Drinki

Tutaj też często kelnerzy czy barmani popisują się przedsiębiorczością. Super drink, który serwuje się już podpitym klientom to bardzo często zlewki pozostałości alkoholi z różnych butelek z dodatkiem soku i lodu. Piwo miesza się blenderem, by miało lepszą pianę. Zdarza się, że różowe wino powstaje z pomieszania białego i czerwonego
Kosztowne wino

Nie każdy zna się na winach, dlatego, kiedy idziemy do eleganckiej restauracji, polegamy na kelnerze. A on wymienia nazwy, które ciężko wymówić. Nie chcemy pokazać, że nie mamy pojęcia, co te nazwy oznaczają i najczęściej wybieramy ostatni wymieniony przez kelnera trunek. Trik polega na tym, że jest on zawsze najdroższy. A kiedy zamówisz butelkę, kelner będzie ci co chwilę z niej dolewał do kieliszka, byś szybko zamówił nową
Podawanie cen

Zdarza się, że menu jest tak pisane, że ceny podawane są za 100 g produktu, a kelner nas nie uprzedza, że danie waży więcej. Dopiero po fakcie, gdy dostajemy do rąk rachunek, okazuje się, że cena końcowa jest znacznie wyższa niż ta w karcie. A wtedy płacimy i narzekamy
Zasada złotego stołu

Kiedy przychodzisz do popularnej restauracji, nawet gdy jest pusta, dostaniesz mały stolik na uboczu, zwłaszcza gdy nie miałeś rezerwacji. To ma sprawiać wrażenie, że główne stoliki są od dawna zajęte i zaraz ktoś przyjdzie, by się rozsiąść i najlepszych miejscach. Kelnerzy często stosują zasadę złotego stołu, czyli stolik, który jest w centrum, pod oknami czy po prostu rzuca się w oczy, obstawiają atrakcyjnymi, młodymi ludźmi, by przyciągnąć innych do tego miejsca
Rezerwacje

Często zdarza się, że największe stoliki w restauracji, mają położony znak rezerwacji. Często nie oznacza to, że stolik jest zarezerwowany. Kelnerzy kładą rezerwację, by pary nie zajmowały dużych stolików. Gdy przyjdzie większa grupa ludzi, trzeba byłoby przepraszać i przesadzać gości. Tak problem rozwiązuje się sam
Szybkie zbieranie talerzy

Macie wrażenie, że w niektórych restauracjach jeszcze nie przełkniesz dobrze ostatniego kęsa, a kelner już zabiera talerz? Jest to trick, który sprawia, że chcemy zamówić więcej. Pusty stół w restauracji sprawia, że czujemy się nie komfortowo, zatem wolimy wyjść i nie blokować stolika, lub też coś zamówić np. deser. A za tym idzie większe zamówienie, zysk i napiwek dla kelnera
Komentarze
Pokaż komentarze