Każdy zawód ma swoje wypracowane przez wieki patenty, które dla postronnych ludzi są niedostępne Sztuczki kelnerów, o których nie pisną słowem, bo doskonale działają, póki o nich nie wiesz (12 obrazków)
Zasada 5 sekund
Działa w każdej restauracji i mówi, że jedzenie, które spadło z talerza i wróciło na niego w czasie 5 sekund, nadaje się do wydania. Oczywiście dobre restauracje nie pozwolą sobie na wykładanie jedzenia z podłogi, ale każdemu może się nietrafienie na talerz, a przygotowanie potrawy od nowa zajmuje czas, który też się bardzo liczy w kuchni
Nie ma nic za darmo
Nie ma co wierzyć, że dostaniemy coś za darmo. Wszystko jest w ten lub inny sposób wliczone w rachunek. Zaraz okaże się, że jest coś, za co trzeba zapłacić. Ciastko do kawy dodawane jest za darmo, ale kawa kosztuje tyle, że spokojnie wyrówna rachunek. Właściciele restauracji chcą i muszą zarobić na twojej wizycie
Propozycje dań
Kiedy zapytasz kelnera o zdanie, co poleca to z pewnością, będzie mówił, że wszystko jest doskonałe i smaczne, ale szczególnie poleca takie i takie danie. Nie płynie to z jego dobrego serca, na kuchni są dania, które muszą danego dnia zejść, mają krótki termin i się zmarnują. Zatem to właśnie je poleci ci, by pozbyć się kłopotu
Głośność muzyki
Kiedy poprosisz kelnera, by ściszył muzykę, powie, że to zrobi, ale z pewnością pokrętło nie zostanie nawet dotknięte. Muzyka nadaje rytmu naszym działaniom, zatem kiedy muzyka jest głośna i szybsza jest szansa, że zjesz szybciej. W restauracjach, gdzie trzeba dłużej czekać na posiłek, muzyka jest spokojniejsza, byś nie zwracał tak uwagi na upływający czas
Komentarze Ukryj komentarze