Oto połączenia smakowe z różnych krajów, które zaskoczyły turystów Truskawki z octem, śledź z mlekiem czy cukierki z ziemniaków to tylko kilka z tych ciekawych połączeń (18 obrazków)
Sałatka z herbatą
W pozostałych częściach świata herbatę miesza się z gorącą wodą, ale w Birmie robią sałatkę ze sfermentowanych lub marynowanych liści herbaty. Podawane są ze smażonym czosnkiem, olejem sezamowym, orzeszkami ziemnymi, ciecierzycą oraz mielonym imbirem, krewetkami i smażonym kokosem
Burger z burakami
W Australii burger nie jest burgerem, jeśli nie ma na nim kawałka marynowanego buraka. Oto, co mówi o tym użytkownik Quora Ruth Zweigenbaum Durfee: „Dziwne rzeczy, które teraz jem w Australii. Buraki i jajka sadzone na hamburgerach i cytryna z cukrem na naleśnikach”
Precle z jajkami na twardo
W Austrii na Wielkanoc robią słodkie precle z gotowanymi jajkami i szynką. Oto, co ma do powiedzenia na ten temat Errieta Zeha, korzystająca z Quora: „Moja babcia pochodzi z Austrii i zawsze przyrządzała (swoim dzieciom i nam, wnukom) ten pyszny posiłek. Reszta mojej rodziny (ze strony mamy) uważa, że to dziwne połączenie, ponieważ pieczywo jest słodkie, podczas gdy szynka jest słona, a jajka są... Cóż, jajka nie są słone, ale ludzie zwykle dodają do nich sól”
Słodkie posypki na kanapkach
Nie musisz jeść deseru, aby dodać posypkę. W Holandii chleb z masłem często dekoruje się Hagelslag, czyli posypką czekoladową. Holska, użytkownik Reddita, pisze: „Jeśli chleb jest gorący, topią się. To trochę bardziej wytrawne podejście do Nutelli. Dlatego chcę przeprowadzić się do Holandii”
Cukierek ziemniaczany
Podczas Wielkiego Kryzysu w USA powstał bardzo dziwny deser — cukierek ziemniaczany. Tak opisuje go użytkownik Reddita, miscalculatedrisks: „Dorastałem, myśląc, że cukierki ziemniaczane to normalna rzecz, o której wszyscy wiedzieli. Bierzesz mały kawałek pieczonego ziemniaka (lub podgrzanego w kuchence mikrofalowej, po prostu musi mieć ugotowaną, puszystą konsystencję) i mieszasz go z wystarczającą ilością cukru pudru, aby uzyskać plastyczne (ale nie lepkie) ciasto. Następnie rozwałkowujesz masę na grubość kilku milimetrów, smarujesz warstwą masła orzechowego, zwijasz, zawijasz w plastikową folię i schładzasz, aż stwardnieje. Następnie po prostu wyjmujesz i kroisz w krążki o grubości około 1 cm. Śmiesznie tanie i zabawne zajęcie dla dzieci”
Bakłażan z miodem
W Andaluzji ludzie uważają, że podawanie bakłażanów z czosnkiem i ziołami jest bardzo nudne. Smażą bakłażany na oleju i moczą je w miodzie
Owoce z chili
W niektórych krajach Ameryki Łacińskiej, takich jak Meksyk, ludzie tak bardzo kochają chili, że dodają je nawet do owoców. Mango, arbuzy, pomarańcze i ananasy kroi się na kawałki i posypuje chili
Komentarze Ukryj komentarze