Oto połączenia smakowe z różnych krajów, które zaskoczyły turystów Truskawki z octem, śledź z mlekiem czy cukierki z ziemniaków to tylko kilka z tych ciekawych połączeń (18 obrazków)
Truskawki z octem

Truskawki z czekoladą lub śmietaną brzmią jak klasyczny wybór, ale istnieje więcej opcji. A może truskawki z octem? Tak właśnie je się truskawki we Włoszech. Według mieszkańców tego kraju słodko-kwaśny smak dobrego octu nadaje głębi słodkim owocom
Mięso z czekoladą

Miłośnicy czekolady twierdzą, że pasuje prawie do wszystkiego, ale chyba mogliby się zdziwić, że mieszkańcy Meksyku jedzą z nią mięso. Klasyczny meksykański sos poblano składa się z papryczki chili, czekolady, kakao i wielu innych przypraw. Podaje się go z kurczakiem, indykiem, krewetkami, wołowiną lub wieprzowiną
Jogurt pasuje do wszystkiego

W Turcji, gdzie kochają ostre rzeczy, dodają jogurt do prawie wszystkich posiłków. Oto, co mówi użytkownik Quora Gizem Acar: „Jogurt z makaronem, pilawem, kurczakiem, fasolą, szpinakiem, ziemniakami, nadziewanymi liśćmi winogron itp. Lista jest nieskończona. Jak poprawić danie? Prosta odpowiedź: po prostu dodaj trochę jogurtu. Wszystko jest lepsze z jogurtem. Studiując za granicą, zdałem sobie sprawę, że ten zwyczaj dotyczy tylko Turków”
Awokado jako deser

Awokado stosuje się nie tylko w sałatkach, wrapach i kanapkach. W Brazylii miesza się je z cukrem i sokiem z limonki i podaje jako deser
Parówki i pianki

Parówki pokryte roztopionymi piankami marshmallow to tradycyjny posiłek serwowany na przyjęciach dla dzieci na Filipinach. W przeszłości mieszkańcy Filipin kupowali racje żywnościowe zawierające parówki i pianki, więc stworzyli sposób na połączenie tych produktów
Napoje gazowane z mlekiem skondensowanym

„W Indonezji Fantę pijemy ze słodzonym skondensowanym mlekiem lub wodę gazowaną z syropem truskawkowym i słodzonym skondensowanym mlekiem. Nazywamy to soda gembira (dosłownie: szczęśliwy napój). Lubię go pić z kostkami lodu” — dzieli się Ray Djufril z Quora
Groszek w galarecie

W Chinach do robienia galaretki używa się mielonego groszku. Groch gotuje się z wodą i solą, aż stanie się pastą. Pasta jest schładzana, krojona na kawałki i podawana w misce z fasolą i ostrym sosem chili. Potrawa nazywa się liangfen
Komentarze
Pokaż komentarze