Momencik, trwa przetwarzanie danych   Ładowanie…
archiwum
Ostatnio często widać żale pracodawców, że nie mogą znaleźć odpowiednich kandydatów do pracy. Prawda jest taka, że źle szukają! – Niedawno pewien użytkownik wrzucił demota o tym, że do restauracji poszukiwano kelnerów. Rekruter popełnił NIEWYBACZALNY BŁĄD - z automatu odrzucił wszystkich kandydatów bez doświadczenia. Chętnie podpowiem, jak właściwie zrekrutować kelnera:1. Jest to praca, gdzie doświadczenie NIE JEST konieczne. Każdego można nauczyć podawania talerzy w odpowiedni sposób. Zatrudnijcie WŁAŚNIE osobę bez doświadczenia. Takiej osobie najbardziej zależy na wejściu na rynek pracy, będzie miała najwyższą motywację najchętniej będzie zostawać po godzinach. Prawdopodobnie zostanie na dłużej, aby nie mieć pustego CV. I najmniej będzie narzekać na niewysokie zarobki.2. Jeśli dodatkowo zjawia się osobiście - bierzcie to za dobrą monetę! Wykazuje więcej inicjatywy niż kliknięcie na smartfonie w apkę typu "kopiuj-wklej-wyślij do wielu".3. Jeśli sam wcześniej wyrobił sobie książeczkę sanepidowską z myślą o pracy w gastro lub handlu, to nad czym ty się jeszcze Januszu Rekrutacji zastanawiasz?!? Bierz go!!!

Komentarze Ukryj komentarze

z adresu www
Komentarze są aktualnie ukryte.
Momencik, trwa ładowanie komentarzy…