Momencik, trwa przetwarzanie danych   Ładowanie…
Dlaczego Karp? Detronizacja karpia wcale nie byłaby sprzeczna ze staropolską tradycją – Karp zaczął królować w Polsce niepodzielnie na wigilijnych stołach dopiero w czasach powojennych. Był najtańszą i najłatwiejszą w hodowli rybą, a więc mógł zaspokoić zapotrzebowanie wigilijne w czasach, kiedy o żywność nie było łatwo. Już w 1948 r. ówczesny minister przemysłu Hilary Minc, zagorzały komunista i zwolennik gospodarki nakazowo-rozdzielczej, rzucił hasło "karp na każdym wigilijnym polskim stole" i zainicjował tworzenie Państwowych Gospodarstw Rybackich Dlaczego nie jeść karpia?-zjada to cżego nigdy bys nie zjad-to najtańsza ryl-jest niesmacznma oso-jedzie mułem

Komentarze Ukryj komentarze

z adresu www
Komentarze są aktualnie ukryte.
Momencik, trwa ładowanie komentarzy…