20 potraw wielkanocnych z całego świata (21 obrazków)
Szwecja
Na wielkanocny stół trafiają takie dania jak krewetki, śledzie z otrębami, solone łososiowe grzbiety, suszone ryby.
Podobnie jak cała Europa również Szwecja zajada się w czasie Wielkanocy jajami
Grecja
Ten pierścień pleciony z chleba można spożywać na słodko, lub na słono i może być ozdobiony kolorowymi jajami i orzechami. Każda nić warkocza jest jednym z trzech głównych świąt w Grecji: Wielkanoc, Boże Narodzenie i Nowy Rok
Rosja
Wysoki w kształcie walca, słodki chleb jest zwykle ozdobiony białym lukrem z dużą ilością rodzynek, orzechów i skórką kandyzowanych cytrusów
Finlandia
Ten deser jest z mąki żytniej, melasy, soli i skórki pomarańczowej.
Jego przygotowanie trwa kilka dni. Przysmak może sięgać czasów Imperium Perskiego
Ekwador
Ta zupa jest spożywana przez cały Wielki Tydzień w Ekwadorze, i jest wykonana z dyni, 12 rodzajów ziaren i zbóż, solonego dorsza i mleka.
Jest przygotowywana tylko raz w roku w okresie Wielkanocy
Meksyk
Kolorowy pudding chlebowy jest podawany z pieczywem nasączonym syropem z mieszanki przypraw i mieszanki z orzechów, oraz suszonych owoców.
Przepis pozostał w dużej mierze niezmieniony od 1640 roku
Jamajka
Wielkanoc na Jamajce nie byłaby kompletna bez bułki i sera. Można tworzyć własny "kok" Wielkanocny
Komentarze Ukryj komentarze