Pracownicy fast foodów zdradzają tajemnice swoich pracodawców! Zobacz czego na głos nie mówią właściciele punktów ze śmieciowym jedzeniem (11 obrazków)
Psychologia

Zastawialiście się kiedyś, dlaczego w restauracjach szybkiej obsługi nie ma widelców i nożyków? Nie ma ich, ponieważ jedzenie rękoma dostarcza więcej wrażeń i jest przyjemniejsze. Fast foody zmuszają nas niejako do takiego sposobu jedzenia i wymuszają zadowalanie z posiłku
Najlepszy czas na konsumpcję

Do fast foodu najlepiej wybrać się w godzinach 11.00-13.00 oraz 18.00-20.00. Ze względu na największy ruch, podawane wtedy produkty są świeże, gdyż wydawane są na bieżąco. Poza godzinami szczytu, kanapki czy skrzydełka często leżakują nawet kilkadziesiąt minut
Sposób na świeże frytki

Obawiasz się, że dostaniesz w McDonald’s chłodnawe i przeleżane frytki? Każda ich partia jest bezpośrednio po usmażeniu solona, więc jeśli chcesz zmieć pewność, że zjesz super świeże frytki, poproś by były bez soli – wtedy personel na pewno usmaży nową porcję specjalnie dla Ciebie
Zapach jest częścią strategii marketingowej

Węch odgrywa ważną rolę w odczuwaniu apetytu, dlatego fast foody często otwierają drzwi i okna, by zapach wyszedł na ulicę. Dodatkowo właściciele specjalnie każą kucharzom „produkować aromaty” (zwłaszcza w godzinach gdy ruch jest mały), by zachęcić klientów do odwiedzin, np. do pieca czy na patelnie rzuca się zioła, by ich aromat rozszedł się w powietrzu
Podjudzanie apetytu

To oczywiste, że właściciele fast foodów chcą sprzedać jak najwięcej swojego jedzenia, dlatego też manipulują łaknieniem klientów. Pobudzają apetyt gości, by skusili się na coś jeszcze z oferowanego menu, a robią to przede wszystkim za pomocą słodkich gazowanych napoi typu Coca-Cola (dlatego w fast foodach ten czarny napój jest tańszy od herbaty)
Frytki z McDonald’s zawierają aż 19 składników

Fast foodowe frytki to nie tylko ziemniak. Za wyjątkowy smak tej przekąski w lokalu pod złotymi łukami odpowiada prawie 20 komponentów. Oprócz ziemniaków sprzedawane tam frytki zawierają różne konserwanty, cukier, ocet, wzmacniacze smaku i inne chemiczne dodatki do żywności
Tuż po otwarciu

Lepiej unikać fast foodów z samego rana. Ze względu na wymogi czystości sprząta się w nich bardzo silnymi i żrącymi środkami, które mogą być niezbyt dokładnie spłukane z kuchennego sprzętu. Dlatego też lepiej nie jeść dań przygotowywanych jako pierwsze, gdyż mogą zawierać w sobie resztki chemikaliów ze sprzątania
Komentarze
Pokaż komentarze