Internauci ujawniają na co warto zwrócić uwagę podczas wizyty w restauracji, by zaoszczędzić nam rozczarowań (21 obrazków)
Zawsze przyglądam się współpracy obsługi. Jeśli wszyscy wyglądają na zadowolonych ze swojej pracy i dobrze się dogadują, zazwyczaj oznacza to dobrze funkcjonującą restaurację, gdzie każdy zna swój zakres obowiązków i można spodziewać się smacznego posiłku. Tak przynajmniej to wygląda w przypadku małych rodzinnych restauracji, które i tak odwiedzam najczęściej. Uważam, że takie lokale serwują najlepsze jedzenie

Jeśli karty menu są brudne i wyglądają na nigdy nieczyszczone, to znaczy, że wszystko inne też takie jest

Jednym ze znaków ostrzegawczych jest menu ze zdjęciami posiłków, które ewidentnie nie były przygotowane w tej restauracji

Ktoś z mojej rodziny pracował w wielu różnych restauracjach. Zawsze mówił, żeby nigdy nie zamawiać napojów z lodem, ponieważ mało który lokal czyści maszynę do lodu. W porównaniu do pozostałego wyposażenia kuchennego, ten element jest bardzo często pomijany

Zajmuję się czyszczeniem kuchennych systemów wentylacji. Jeśli po wejściu do restauracji czujecie olej — wyjdźcie. To znaczy, że lokal jest zwyczajnie zaniedbany. Od okapów po sprzęt kuchenny. Zdarza się, że sprzątam kuchnie, gdzie tłuszcz dosłownie skapuje z okapów prosto na powierzchnie do przyrządzania posiłków

Tu kelnerka! Jeśli zauważycie niechlujnie podane danie i brzegi talerza wymazane sosem, niewykluczone, że kucharze nie przykładają się do przygotowywania posiłków. Takie danie raczej nie będzie zbyt smaczne. Wszyscy kucharze w mojej pracy uważają, że zamówienie musi się jak najlepiej prezentować. Zgadzam się z nimi

Sprawdzajcie sztućce, ponieważ nie są myte zbyt dokładnie. Zwykle je mydlimy, ochlapujemy wodą i wrzucamy do zmywarki. Potem płuczemy je w gorącej wodzie, a następnie zanosimy na stoliki, gdzie ostatecznie sprawdzamy, czy są czyste. Jeśli na waszych sztućcach są zabrudzenia, to znak, że obsługa nie wykonuje należycie swojej pracy

Komentarze
Pokaż komentarze