Internauci ujawniają na co warto zwrócić uwagę podczas wizyty w restauracji, by zaoszczędzić nam rozczarowań (21 obrazków)
Nie jestem kucharką, ale pracowałam w przemyśle spożywczym. Wykładzina to bardzo zły znak. Owszem, dzięki niej jest ciszej i trudno się poślizgnąć, ale to jedna z najobrzydliwszych rzeczy, jakie kiedykolwiek widziałam. Byłam świadkiem, jak podczas odnawiania restauracji pracownicy zwinęli wykładzinę, a potem położyli ją z powrotem. Odkurzanie jest średnio skuteczne, a z tego, co wiem, nigdy jej nie piorą

Gdy moja szefowa (właścicielka) zarządzała przydzielaniem stołów, a goście narzekali, że w sobotni wieczór muszą przez godzinę czekać na miejsce, i grozili wyjściem, zwykle im odpowiadała: „Jeśli w restauracji, w której zaplanowaliście posiłek, w sobotę wieczorem nie ma godzinnej kolejki oczekujących, nie powinniście w niej jeść”

Poważnym znakiem ostrzegawczym jest wahanie albo nieszczerze brzmiąca odpowiedź kelnera na pytanie o któreś danie. Wiemy, co się dzieje w kuchni, wiemy, co nie smakuje klientom, i wiemy, jakich dań nie lubimy serwować. Jeśli kelner niechętnie odpowiada na takie pytania, zazwyczaj świadczy to o tym, że w menu jest pełno potraw, których sami byśmy nie tknęli, nawet za darmo. Natomiast DOBRYM znakiem jest sytuacja, gdy obsługa po skończonej zmianie je w restauracji, w której pracuje. Zazwyczaj mamy zniżki na posiłki, ale nie dostajemy ich za darmo. Jeśli jesteśmy gotowi wydać swoje napiwki na tutejsze jedzenie, to znaczy, że jest tego warte

To była pierwsza rzecz, jakiej nauczyli nas w szkole gastronomicznej na temat podstawowych standardów bezpieczeństwa żywności: jeśli po wejściu do restauracji serwującej owoce morza czujecie rybę, nie jedzcie tam

Jeśli pracownicy stosują wymówkę w stylu „wyrafinowane danie”, aby odwieść was od odesłania czegoś niedogotowanego z powrotem do kuchni, po prostu wyjdźcie. To znaczy, że pracuje tam kucharz, który nie potrafi przyjąć krytyki, a wasze szanse na zatrucie znacząco wzrastają

Jeśli mała restauracja serwuje owoce morza z własnego akwarium, które nie jest wyczyszczone, najprawdopodobniej nabawicie się poważnego zatrucia pokarmowego

Spytajcie, skąd pochodzą ostrygi. Jeśli obsługa nie wie, nie zamawiajcie ich. Ta zasada sprawdza się przy większości dań z owocami morza

Komentarze
Pokaż komentarze