W tych czasach ciężko nie wpaść w pułapki wszelkich promocji i wyprzedaży Sprawdź, jak nie dać zrobić się w balona (11 obrazków)
Najlepsze produkty są z tyłu
W ramach systemu przechowywania żywności obowiązuje pewna zasada, której muszą przestrzegać sprzedawcy: niezależnie od tego, czy mówimy o żywności świeżej, mrożonej, czy też pakowanej, produkty z krótszym terminem przydatności do spożycia umieszczane są na półce z przodu, a te, których termin przydatności upływa później — z tyłu, gdzie trudniej je zauważyć. Ma to zapewnić, aby produkty zbliżające się do daty ważności były sprzedane jako pierwsze.
Dlatego też, wybierając nabiał i inną świeżą żywność, najlepiej poszukać produktów, które „ukryte” są w drugim, trzecim lub czwartym rzędzie
Produkty są świeższe w okolicach godzin otwarcia i zamknięcia sklepu
Jeśli chcesz kupić świeże owoce i warzywa, lepiej wybrać się do sklepu rano albo tuż przed zamknięciem. Zazwyczaj o tej porze sklepy otrzymują dostawy. W ten sposób znajdziemy najświeższe i najbardziej różnorodne produkty, które będziemy mogli zjeść tego samego lub kolejnego dnia
Lepiej używać wózka zamiast koszyka
Pewnie czytaliście już kiedyś, że używanie sklepowego koszyka na zakupy może pomóc nam uniknąć zbyt dużych wydatków, bo w oczywisty sposób ograniczamy się wtedy do kupna tylko tych rzeczy, które naprawdę potrzebujemy. Badania pokazują jednak, że osoby, które robią zakupy z koszykiem w ręku, nie tylko często wydają więcej, ale też kupują niezdrowe produkty.
Najwidoczniej wysiłek wkładany w niesienie koszyka zwiększa prawdopodobieństwo, że będziemy chcieli zrobić zakupy szybko i wybierzemy tylko produkty, które znajdują się w zasięgu naszego wzroku i rąk. Poza tym jest jeszcze jedna ciekawostka: uczucie dyskomfortu, które towarzyszy noszeniu koszyka, sprawia, że ludzie częściej sięgają po takie produkty jak cukierki, ciastka i przekąski, dzięki którym od razu wynagradzają sobie ten wysiłek
Mrożone produkty to często najlepsze rozwiązanie
Istnieje dość powszechne przekonanie, że świeże produkty są zawsze zdrowsze niż mrożone, ale często nie jest to zgodne z prawdą. Weźmy na przykład niedostępne w sezonie owoce, warzywa, produkty zbożowe, a nawet ryby: mogły przejść długą drogę, zanim trafiły na półkę, na której są teraz wyłożone — pozornie świeże i zdrowe.
Żywność mrozi się często w momencie największej świeżości. Na przykład jagody zaczynają tracić wartości odżywcze już kilka chwil po tym, gdy zostały zebrane, więc zamrożenie ich tuż po zbiorach to najlepszy sposób, żeby zatrzymać ich wszystkie wartości odżywcze. Kiedy przeczytamy etykietę i sprawdzimy, że nie zawierają sodu, cukru czy substancji chemicznych, zyskamy pewność, że żywność, którą będziemy w dowolnym momencie jeść, jest bogata w składniki odżywcze
Nie ufaj informacjom na opakowaniu
Zgodnie z prawem, dostępne w supermarkecie napoje i żywność w opakowaniach muszą mieć informacje o składnikach, które zawierają. Zasadniczo są one wymienione według wagi od tych, które występują w największej ilości, do tych, których jest najmniej. Oznacza to, że pierwszy na liście będzie składnik, którego jest najwięcej. Zaleca się więc, aby ignorować hasła marketingowe widoczne na przodzie opakowania i przechodzić od razu do informacji o wartościach odżywczych z tyłu. To tam leży prawda.
Stwierdzenia takie jak „obniżona zawartość tłuszczu”, „bez dodatku cukru” itp. mogą sprawić, że będziemy przekonani, że kupujemy zdrowy produkt, który nie przyczyni się do wzrostu naszej wagi. Jednak nawet produkty typu „light” mogą zawierać znaczną ilość cukru lub tłuszczu. Proekologiczne lub zbyt ogólne hasła nie oznaczają 0 kalorii, 0 tłuszczu i 0 cholesterolu
Przemieszczaj się po obwodzie sklepu
Jeśli wybierzesz się do sklepu spożywczego, gdy jest dosyć tłoczno, z pewnością zauważysz, że ludzie najchętniej robią zakupy w alejkach znajdujących się na środku sklepu. To tam wszyscy spędzają większość czasu. Jednak zamiast koncentrować się na centralnej części sklepu, robiąc zakupy, powinniśmy przemieszczać się raczej po jego obwodzie.
Oczywiście jeśli chcemy kupić zdrowsze produkty, bo na obwodzie sklepu znajduje się najświeższa i najmniej przetworzona żywność: owoce, warzywa, mięso, nabiał i pieczywo. Środkowe alejki są natomiast w większej części przeznaczone na żywność przetworzoną, czyli zawierającą substancje chemiczne, takie jak konserwanty, które umożliwiają jej przechowywanie poza lodówką
Zapomnij o kartach
W ramach badania opublikowanego w Journal of Consumer Research analizowano zakupowe zwyczaje gospodarstw domowych przez okres ponad 6 miesięcy i wyciągnięto wniosek, którego mogliśmy się spodziewać. Klienci płacący gotówką nie tylko wydają znacznie mniej pieniędzy na zakupy spożywcze, ale też kupują mniej żywności przetworzonej i więcej produktów bogatych w składniki odżywcze, niż osoby wybierające jako formę płatności kartę kredytową lub debetową
Komentarze Ukryj komentarze