Momencik, trwa przetwarzanie danych   Ładowanie…
archiwum
Karp u Słowian – Samego opisu obrządku wigilijnego trudno szukać nawet w statutach synodalnych, a o innych źródłach pisanych także ciężko marzyć. Tradycja wspólnego zasiadania do kolacji 24 grudnia na terenie obecnej Polski ma niespełna 400 lat. Nie znaczy to, że tego dnia nie świętowano wcześniej.Zastanawiać się więc można co zatem dawniej jadano i jak te posiłki zyskały miano tradycyjnych. Otóż stara zasada mówiła że na stole to, co na polu, w lesie, w sadzie rzece czy stawie. Oczywiście wszystko wedle majętności i dostępności darów ziemi i wody. Przyjęcie chrztu przez Mieszka I przyniosło także niemałą rewolucję kulinarną. Ludzie przyzwyczajeni do spożywania potraw mącznych i mięs zwierząt hodowlanych oraz dzikich, nagle dowiadują się, że wraz z nową religią został im narzucony całkiem nowy jadłospis. Trzy dni tygodnia były dniami postnymi, kiedy nie mogli jeść ani nabiału ani mięsa. Do menu dodano ryby.Wśród ludzi najuboższych potrawy nie różniły się zbytnio od codziennych posiłków.

Komentarze Ukryj komentarze

z adresu www
Komentarze są aktualnie ukryte.
Momencik, trwa ładowanie komentarzy…