Zero fast foodów i dużo piwa to elementy diety zawodników sumo (10 obrazków)
#1. Dwa posiłki dziennie

Zawodnicy sumo nie jedzą śniadań. Zaraz po obudzeniu zaczynają pierwszy trening. Około 11.00 zjadają pierwszy posiłek a drugi i ostatni dopiero około 7.00 wieczorem. Ma to spowolnić metabolizm i zapobiec utracie wagi. Oczywiście te posiłki to ogromna ilość jedzenia pochłoniętego podczas jednego posiedzenia. Zawodnicy spożywają około 5-10 tysięcy kalorii dziennie.
#2. Ryż to podstawa

Młodzi adepci tego sportu nabierają masę dzięki spożywaniu mnóstwa ryżu. Zazwyczaj jest to 6 miseczek dziennie. Starsi zawodnicy również nie skąpią sobie ryżu i dopychają się nim podczas posiłków.
#3. Chanko-nabe

Potrawa chanko- nabe składa się zazwyczaj z kurczaka, warzyw( bok choi, rzodkiew), sake i gotowana jest na bulionie. Podaje się ją z ryżem i obficie popija piwem. Oczywiście są różne wersje tej potrawy. Można dodać ryby, fasolę, glony i doprawić różnymi sosami. Zawodnicy sumo jedzą chanko- nabe prosto z garnka.

#4. Makaron undon

Ten pszenny makaron sam w sobie jest bez smaku ale zawodnicy sumo jedzą go z rybą i sałatkami. Oprócz ryżu, ten makaron jest kaloryczną bazą ich posiłków.
#5. W dzień zawodów tylko kurczak

W dzień zawodów w chanko- nabe może znaleźć się tylko kurczak. Jest to związane ze starym przesądem. Kurczak stoi na dwóch nogach a świnia czy krowa na czterech. Zwycięzca soi na macie a przegrany leży (4 kończyny). Nie podaje się również ryb ponieważ one nie potrafią stać i walczyć.
#6. Mnóstwo wody i zielonej herbaty

Nawodnienie jest kluczowe dla wszystkich sportowców. Zawodnicy sumo potrafią wypocić podczas treningu około 7 kilogramów. Stracone płyny uzupełniają wodą i zieloną herbatą.
Komentarze
Pokaż komentarze