12 błędów, które popełnia każdy z nas podczas gotowania (13 obrazków)
Błąd nr 1 Pomijanie etapu zwanego odpoczynkiem mięsa
Dobry wołowy stek czy pieczeń muszą „odpocząć” przed podaniem. Należy na kilka minut odłożyć upieczone czy usmażone mięsko (stek dobrze jest zawinąć w folię aluminiową), by jego wewnętrzna temperatura się wyrównała, a soki wchłonęły się, nadając mu wspaniały smak i aromat.
Błąd nr 2 Smażenie na oliwie z oliwek
Przy wysokich temperaturach oliwa z oliwek traci całą swoją wartość odżywczą i zaczyna się palić, co może całkowicie zepsuć smak potrawy. Oliwy z oliwek należy używać np. do sałatek, a do smażenia lepiej wybrać rafinowany olej słonecznikowy lub tradycyjny smalec (koniecznie do schabu).
Błąd nr 3 Niesolenie wody na makaron
Podstawową zasadą podczas gotowania makaronu jest dodanie soli do wody. Brak soli pogorszy smaku makaronu i nawet pyszny sos do końca nie uratuje dania, któremu wyraźnie będzie brakować przysłowiowej kropki nad „i”. Wodę na makaron najlepiej jest solić w proporcji jedna łyżka stołowa soli na 300 g makaronu.
Błąd nr 4 Odmierzanie suchych składników za pomocą naczyń
Wiele osób odmierza mąkę, cukier, kasze czy inne sypkie produkty za pomocą szklanki, ponieważ jej pojemność 200 ml odpowiada gramaturom podanym w przepisie. Ale produkt produktowi nierówny i w takiej szklance zmieści się np. 300 gram lekkiego produktu, ale cięższego już tylko 120 gram. Gotowanie nieraz wymaga aptekarskiej precyzji, więc lepiej zainwestować w miarki lub kuchenną wagę.
Błąd nr 5 Smażenie na niewystarczająco rozgrzanej patelni
Najlepsi kucharze mówią: „Jeśli uważasz, że twoja patelnia jest już wystarczająco gorąca, to odczekaj jeszcze dwie minuty i dopiero wtedy zacznij na niej smażyć”. Dobrze rozgrzana patelnia sprawi, że przygotowywane na niej produkty będą chrupkie, jędrne i nie wpiją niepotrzebnie zbytniej ilości tłuszczu.
Błąd nr 6 Zbyt szybkie dodawanie czosnku
Wiele przepisów mówi „Usmaż na maśle z czosnkiem”, ale nie podaje czasu dodania czosnku. Otóż czosnek należy dodawać zawsze pod koniec smażenia (na 2-3 minuty przed zdjęciem patelni z gazu), ponieważ zawiera dość mało wody i szybko się pali.
Błąd nr 7 Przeciążanie patelni
Chrupiąca skórka czy panierka smażonego mięsa uwielbiana jest przez wielu smakoszy. Jeśli chcemy właśnie taką skórkę uzyskać, błędem jest wrzucanie na patelnie zbyt dużej ilości sztuk mięsiwa czy innych dodatków. Patelnia wtedy jest przeciążona, a soków puszczanych przez przyrządzane produkty jest na tyle dużo, że potrawa zamiast smażyć się, to zaczyna się gotować.
Komentarze Ukryj komentarze