9 ciekawostek związanych z herbatą (10 obrazków)
Herbata z rana da Ci większy zastrzyk energii od kawy
Różnica polega na tym, że kawa daje szybsze efekty. Kofeina zawarta w herbacie ma działanie bardziej długofalowe, więc utrzyma Cię w lepszej koncentracji na dłużej.
Herbata działa pobudzająco - zawiera kofeinę
Od lat powtarza się, że w kawie jest kofeina, a w herbacie teina. Nie zawsze tłumaczy się jednak, że teina to dokładnie ten sam związek. Jeśli pochodzi z herbaty, nazywana jest teiną, jeśli z guarany - guaraniną, z yerba mate - mateiną, z kawy - kofeiną. Jej zawartość w herbacie nie jest bardzo duża, ale można ją wykorzystywać tak samo jak tę w kawie. W zupełnie ten sam sposób można ją przedawkować.
Od picia zielonej herbaty NIE schudniesz!
Zielona herbata nie ma żadnych magicznych właściwości wpływających na wagę, metabolizm, oczyszczanie organizmu z ciężkich kilogramów, spalanie tłuszczu itd. Pomimo tego, że stała się wizytówką wszelkich diet. Pamiętajmy jednak o tym, że herbata jest zero-kaloryczna, więc zawsze lepiej wypić na diecie szklankę herbaty niż puszkę Coca-Coli.
Czy herbata z cytryną powoduje Alzheimera?
Czy to prawda? I tak i nie.
Herbata lubi rosnąć na ziemi bogatej w glin (Al). Ten natomiast rzeczywiście powoduje chorobę Alzheimera, ale! Glin znajdujący się w liściu herbaty nie jest rozpuszczalny w wodzie. Dlatego właśnie napar herbaty nie zawiera w sobie glinu, zawierają go same liście - fusy. Stąd prosty rachunek, jeśli wyjmiemy fusy i dodamy cytrynę, to cały glin znajdzie się poza szklanką. Jeśli natomiast do szklanki z fusami dodamy cytrynę, to glin wejdzie w reakcję z kwasem cytrynowym i powstanie cytrynian glinu, który jest rozpuszczalny w wodzie i jest przez nas bardzo łatwo przyswajalny. Może tym sposobem dostawać się do naszego mózgu i odkładać nam się na starość, powodując kumulację w grze o chorobę Alzheimera. W skrócie - wyciągamy fusy, dodajemy cytrynę, jesteśmy bezpieczni.
Czy herbata z miodem ma właściwości lecznicze?
Teoretycznie tak. Podstawową częścią tego zagadnienia jest dobór odpowiedniego miodu. Pamiętajmy, że najlepszy dla nas miód to ten zbierany w naszej najbliższej okolicy, pomoże on nam nawet w utrzymaniu odporności na alergeny, czy w walce z alergią. Kupując miód z supermarketu raczej nie spodziewajmy się niczego szczególnego.
Miodu nie można przegrzać! Najczęściej zalewamy herbatę, parzymy i po chwili dodajemy miód i cytrynę. W takim przypadku miód jest przegrzewany i jego zbawienne właściwości znikają. Miodu nie powinniśmy podgrzewać do temperatur przekraczających, według niektórych źródeł, 40-60 stopni Celsjusza. Oznacza to ni mniej ni więcej, a to, że miodu powinniśmy dodawać do ostudzonej już herbaty.
Herbata dłużej parzona wcale nie będzie bardziej pobudzająca
Jeśli przetrzymamy herbaciane fusy w gorącej wodzie dłużej niż przez 5 minut, to jej właściwości pobudzające zaczną spadać, ponieważ z liści zacznie wytrącać się tanina, która hamuje działanie teiny. Herbata rzeczywiście będzie bardzo mocna w smaku i przez to będzie wydawać się nam, że jest bardzo "mocna", nie będzie jednak miała kofeinowej mocy pobudzenia.
Zielona herbata NIE jest wolna od kofeiny
Pomimo tego, że magicy od diet często to powtarzają.
Komentarze Ukryj komentarze