11 rzeczy, które ukrywają przed nami producenci żywności - lepiej nie czytaj tego podczas jedzenia! (13 obrazków)
Jogurt barwiony zgniecionymi robakami

Koszenila - E120 jest naturalnym czerwonym barwnikiem otrzymywanym z mszyc. Barwnik pozyskiwany jest zarówno z robaczych odwłoków jak i składanych przez nie jaj. Żywe owady zabija się zanurzając w wodzie, a następnie suszy. Alternatywnym sposobem jest poddanie mszyc działaniu słońca, pary wodnej albo cieplarki o podwyższonej temperaturze. W ten sposób można uzyskać różne odcienie barwnika, co umożliwia dywersyfikację produktów. Powyżej opisany barwnik, którego nie należy mylić z tzw. czerwienią koszenilową - E124, występuje w niezliczonej ilości produktów spożywczych. Są to przede wszystkim jogurty, dżemy, galaretki, napoje i wiele innych produktów, których barwa przypomina kolor karminowy
Parówki do hot dogów są wypełnione pulpą, czyli mieszanką skrawków mięsa, tłuszczu i skrobi oraz „wypełniaczami zbożowymi”

"Wypełniacze zbożowe” to bułka tarta, płatki owsiane a także mąka, bo kto by nie chciał płatków owsianych w hot dogu? Akurat płatki są jednak najzdrowsze, bo oprócz wypełniaczy w hot dogach możemy znaleźć aromaty, barwniki i środki konserwujące, Wszystko to elegancko zmiksowane z "częściami zwierzęcymi”
Wiele lodów jest sztucznie natłuszczanych i stabilizowanych karagenem - ekstraktem z wodorostów

Oliwa z "oliwek"

Importowane (i drogie) oliwy z oliwek "z pierwszego tłoczenia" w rzeczywistości często składają się z nieporównanie tańszego materiału siewnego i olejów orzechowych
W jaki sposób komponuje się składniki hamburgerów wegetariańskich - w taczce i za pomocą łopaty

Aby boczek miał odpowiedni kolor i aromat – wiesza się go w specjalnej myjni i polewa „płynnym dymem”

Podczas procesu przemysłowej produkcji boczku nie ma on żadnego kontaktu z prawdziwym dymem
Mleko z jednego kartonika może pochodzić od kilkuset krów

Po dostarczeniu do mleczarni, mleko zlewane jest do ogromnych wirówek, które później rozbijają je na poszczególne składniki (tłuszcz, białko i inne ciała stałe i płynne). Składniki te zlewane są do osobnych wielkich kadzi. A następnie ponownie łączone w nieoryginalnych, ale "odpowiedniejszych" proporcjach, aby stworzyć idealnie jednolitą całość, o niskiej zawartości tłuszczu i odtłuszczonego mleka
Komentarze
Pokaż komentarze