10 szokujących składników, które znajdują się w fast foodach (11 obrazków)
L-cysteiny

W fast foodach używa się L-cysteiny, aminokwasu syntetyzowanego z kaczych piór lub włosów ludzkich, który idealnie nadaje się do aromatyzowania mięsa i zmiękczania pieczywa i innych wypieków
Olej silikonowy

Skrzydełka z kurczaka są pełne dimetylopolisiloksanu – oleju silikonowego, który jest często używany do produkcji soczewek kontaktowych i innych przedmiotów medycznych
Siarczan amonu

Nic tak nie pomaga w masowej produkcji chleba jak siarczan amonu. Niestety nic też tak dobrze nie nawozi gleby i nie zabija robaków jak to
TBHQ

Składnik ten możemy znaleźć w 18 pozycjach z karty w McDonaldzie. Hipotetycznie jest śmiertelny, ale nie należy się martwić, ponieważ jest on stosowany jedynie w 0,02% w oleju i tłuszczu spożywczym
Dimetylopolisiloksan

Znajdziesz to w prawie każdym smażonym daniu
Glikol propylenowy

Glikol propylenowy jest organicznym związkiem chemicznym, który występuje w środkach przeciw zamarzaniu, e-papierosach i w… fast foodach
Leki na receptę

Antydepresanty jak również inne leki na receptę dodaje się do paszy dla kurcząt, z których później uzyskuje się potrawy
Komentarze
Pokaż komentarze