20 najdziwniejszych potraw z całego świata (21 obrazków)
Balut
Znowu Azja, tym razem północnowschodnia. Kto nie ma ochoty na zapłodnione kacze jajo, gotowane żywcem?
Serce maskonura
Kogoś naszła ochota? Może pojechać na Islandię i spróbować serduszka tego uroczego zwierzątka.
Ryba ying-yang
Znana także jako “żywa i martwa” ryba. Potrawa pochodzi z Tajwanu, jednak jej przygotowanie jest tam już nielegalne, więc częściej można ją spotkać w Chinach. Trick polega na utrzymaniu ryby przy życiu, kiedy smaży się ją w głębokim oleju. Ponoć ma to dowodzić świeżości dania.
Haggis
Do przyrządzenia tego szkockiego dania wystarczy owca. Najpierw trzeba jej wyciąć serce, wątrobę i płuca, a potem gotować je w żołądku przez około 3 godziny. Soli?
Fugu
Tak w Japonii mówi się na rozdymkę. Tak, są trujące. Dlatego rząd ściśle kontroluje placówki podające tę potrawę, a tylko dobrze wyszkoleni kucharze mogą się za nią zabrać. Zdarzało się, że domowe przypadki przygotowania tej ryby kończyły się śmiercią.
A-ping
Przysmak z Kambodży – smażona tarantula. Danie ponoć zdobyło popularność podczas wielkiego głodu za panowania Khmer Rouge.
Ikizikuri
Myślicie, że powyższa potrawa ocieka brutalnością? Check this out. Ikizikuri jest nielegalne już w paru krajach, w tym w Australii i Niemczech. Najpierw klient wybiera ze zbiornika zwierzę, które chciałby zjeść. Wtedy kucharz wyciąga rybkę i patroszy ją na oczach głodnego konsumenta. Patroszy tak, żeby jej nie zabić. Podaje się ją na talerzu, pociętą dla ozdoby i z jeszcze bijącym sercem. Jeśli konsumentowi przejdzie apetyt, może sobie zażyczyć żeby tak upiększona rybka wróciła do zbiornika, gdzie jeszcze będzie pływać.
Komentarze Ukryj komentarze