Francesco Rivella, znany jako "Ojciec Nutelli", zmarł w wieku 97 lat w dniu Świętego Walentego. Był wybitnym chemikiem związanym z firmą Ferrero przez cztery dekady.
Rivella miał kluczową rolę w przekształceniu Ferrero z lokalnej piekarni w międzynarodowy koncern z takimi markami jak TicTac, Kinder i Ferrero Rocher. Przyczynił się także do stworzenia nazwy "Nutella".
Począwszy od 1952 roku, Rivella współpracował z Michele Ferrero, podróżując szeroko w poszukiwaniu idealnych składników do produkcji czekolady, i zdobył miano "prawej ręki" Ferrero.
Funeral Francesco Rivella odbędzie się w jego rodzinnym mieście Piemont w katedrze San Lorenzo. Po mszy o 15:00 nastąpi czuwanie modlitewne o 19:00.
Rivella nie tylko wpłynął na rozwój Ferrero, ale także zostawił niezatarty ślad w społeczności Alba, gdzie działał w lokalnym Rotary Club, zyskawszy miano niezastąpionego przyjaciela i ważnego członka.
Komentarze
Pokaż komentarze