Oleje po smażeniu i z konserw nie powinny być wylewane do zlewu, ponieważ szkodzą kanalizacji i środowisku. Mogą być wykorzystane do produkcji biopaliw i kosmetyków.
W polskich miastach zainstalowano olejomaty, które umożliwiają ekologiczne pozbycie się zużytego oleju. Małgorzata Rdest jest inicjatorką projektu.
Olejomaty wydają puste butelki do gromadzenia oleju i przyjmują te wypełnione. Użytkownicy muszą pobrać aplikację, aby zlokalizować maszyny i śledzić swoje postępy.
Butelki są odporne na wysoką temperaturę, mają podwójną uszczelkę i są przystosowane dla osób słabowidzących. Do każdej oddanej butelki przyznawane są punkty, które można wymienić na nagrody, takie jak sadzonki drzew i krzewów.
Finał akcji ma miejsce raz w roku, w okolicach Dnia Ziemi (22 kwietnia), kiedy to użytkownicy mogą odebrać nagrody w gminach uczestniczących w programie.
Komentarze
Pokaż komentarze