Dżemy i konfitury – są zdrowsze niż myślisz!

Pięknie pachnące dżemy i konfitury przywołują wspomnienia wakacji. Są to smaczne przetwory kojarzące się z domem, wsią, kuchnią pełną smakołyków. Dżemy są wartym uwagi składnikiem służącym do urozmaicenia naszej diety.
Właściwości dżemu
Dżem to produkt spożywczy otrzymywany w procesie gotowania owoców – świeżych bądź mrożonych – z dodatkiem cukru, gdzie na końcu otrzymywaną słodką masę owocową poddaje się pasteryzacji. Owoce wykorzystane do produkcji dobrych jakościowo dżemów są dobre, to znaczy najwyższej jakości, a zatem dojrzałe i czyste. Wyróżniamy dżemy wysokosłodzone zawierające wysoki procent cukru i niskosłodzone analogicznie zawierające niski procent substancji słodzącej. Na uwagę zasługują produkty z tej drugiej kategorii. Dżemy różnią się od siebie właściwościami w zależności od owocu, który wykorzystano do ich produkcji. Wysoko cenionymi są tu dżemy z czarnej porzeczki i śliwek, ale też z truskawek i wiśni. Dżemy wbrew obiegowych opinii są zdrowsze, niż zwykliśmy myśleć, jeśli oczywiście pochodzą z dobrych przetwórni i jeżeli zjadamy go w umiarkowanych ilościach. Dżemy stanowią cenne źródło witaminy C, toteż mogą znaleźć się w diecie osób z tendencją do częstego przeziębiania się. Znajdziemy w nich miedź, wapń, fosfor, magnez, żelazo, witaminy z grupy B oraz witaminę PP. Dżemy są też kopalnią potasu. Dżemy z czarnej porzeczki wykazują działanie przeciwzawałowe, dżemy z wiśni obniżają krzepliwość krwi, dżemy z brzoskwini zawierają witaminę A i wspomagają produkcji czerwonych krwinek.
Właściwości konfitury
Podobnie jak dżemy konfitury również powinny być spożywane w rozsądnych ilościach. Są to owoce kilkakrotnie smażone w cukrze i gotowane. Konfitury uchodzą za prawdziwy zastrzyk energii i polecane są osobom regularnie uprawiającym sport. Jak zapanować nad gwałtownym przypływem węglowodanów? Wystarczy spożywać konfiturę w towarzystwie pieczywa pełnoziarnistego. Konfitura, w zależności od owoców, dostarcza organizmowi konkretnych składników odżywczych. Są nimi witamina C, błonnik i potas, które neutralizują wolne rodniki, w tym hamując proces starzenia się skóry. Konfitura może być wykorzystana jako środek łagodzący bóle stawów i środek regenerujący organizm. Warte uwagi są konfitury z płatków róży, prawdziwe skarbnice witaminy C
Z czym jeść dżem i konfiturę
Z racji zawartości cukru w składzie dżemy i konfitury najlepiej sprawdzają się jako dodatek do pełnoziarnistego pieczywa. Jednakże z powodzeniem sprawdzą się jako słodki dodatek do deserów. Popularne jest smarowanie nimi naleśników oraz dodawanie ich we wszelkiego rodzaju deserach. Dżemy i konfitury, ze względu na estetyczny wygląd, stosowane są jako dodatek do pucharków lodowych, do deserów przekładanych z białym kremem, z biszkoptami. Można nimi smarować placki, tosty, podawać w towarzystwie twarożków i masła orzechowego. Znajdziemy je w pączkach domowej roboty, w ciasteczkach, jako nadzienie do ciast i tart, a także jako dodatek do dań mięsnych.