Każdy zawód ma swoje dobre i złe strony, oraz wiele brudnych sekretów Zobacz jakich (9 obrazków)
Kiermasz rybny

Teraz nawet nie można być już pewnym, że je się rybę zgodną z opisem. Złe znakowanie jest najczęstszym sposobem fałszowania ryb. Złej jakości produkty są sprzedawane jako drogie gatunki. Jak ktoś się nie zna może sporo przepłacić. W ten bardzo brzydki sposób na nasze talerze trafiają np. masowo hodowane w Azji ryby maślane zamiast białego tuńczyka, albo zamiast bardzo drogiego Lucjana Czerwonego zwanego też Lutjanusem jemy tanie tilapie
Mechanik samochodowy

Uważasz, że oddajesz samochód w dobre ręce? Okazuje się, że i w tym zawodzie są brudne sekrety. Jeden z pracowników warsztatu informuje, że prawie 90% awarii, z którymi stykają się mechanicy sprawdzana jest w Google lub na YouTube z filmów instruktażowych. „Wystarczy zapisać się do forum użytkowników konkretnego modelu auta, by wiedzieć to, co mechanik. Można zaoszczędzić czas i przede wszystkim pieniądze” – szczerze wyznaje pracownik
Optyczna żyłka złota

Wieloletni pracownik jednej z sieci optycznych przyznał się do tego, że biznes tylko i wyłącznie naciąga klientów na usługi, które w ogóle nie są im potrzebne. Np. dodatkowa powłoka na szkła, żeby się tak nie brudziły. Muszę przyznać, że sama dałam się na to nabrać, ponieważ Pani w sklepie namówiła mnie na takie coś, twierdząc, ze okulary nie będą się tak brudzić. Jak jest naprawdę? Mam wrażenie, że jest całkiem odwrotnie, muszę je czyścić co chwilę. I wcale niemało za to zapłaciłam. Pracownik sieci optycznych informuje, że nie warto sięgać po jakiekolwiek dodatkowe ochrony czy to dla okularów, czy dla soczewek. Jest to zwykłe naciągnięcie klienta na kasę
Gastronomia- dodatki do pizzy

Któż nie uwielbia pizzy z wieloma dodatkami: dodatkowy ser, salami, chorizo? Okazuje się, że nie warto zamawiać wielu dodatków, ponieważ ciasto na pizzę może pomieścić tylko określoną ilość składników, a jak klient zamówi za dużo, nie dostanie wszystkich, a i tak zapłaci za więcej. Jeden z pracowników restauracji typu fast-food zdradził, że im więcej klient zamawia dodatkowych składników, tym mniej ich dostaje. Gdy na wierzchu pizzy znajdzie się za dużo składników, ciasto się nie dopiecze
Samoloty- stewardesy

– Nigdy, przenigdy nie proś o lód do napojów, unikaj picia kawy, herbaty i ciepłej wody – radzą pracownicy linii lotniczych.
Dlaczego? Nie chodzi o to, że woda jest złej jakości, ale o to, że ręce stewardes prawie nigdy nie są czyste. Przez wnętrze samolotu przewija się setki pasażerów. Obsługa linii lotniczych co chwilę dotyka uchwytów, siedzeń, pasażerów – wszędzie jest brud i pełno groźnych drobnoustrojów. Pokład nie jest za każdym razem dezynfekowany, przez co stewardesy podając lód lub jakikolwiek napój przekazują także pełno bakterii
Branża gastronomiczna

Nie ma nic gorszego, niż jedzenie jedzenia z letnich barów i restauracji nad morzem. Jedzenie jest podnoszone z podłogi, olej nie wymieniany, frytki przerzucane z talerza do talerza, zero higieny. Pracownicy branży gastronomicznej mają wiele sposobów, by zamaskować nieświeżość produktów. Jeżeli dostałeś mocno przyprawioną rybę z cytryną możesz być pewny, że nie jest ona świeża.
Nieświeżo mięso także się bardzo często zdarza. Jeśli kurczak nie jest biały, tylko szary znaczy, że długo leżał i jest nieświeży. Podobna sytuacja wygląda w wołowiną, która powinna być czerwona.
Popularnym zabiegiem, który stosuje się w lokalach, jest dodawanie starego mięsa do klopsów. Z zewnątrz danie wygląda smacznie, a po przecięciu widać, że ma szary kolor – opowiada jeden z kucharzy
Branża hotelowa

Hotele zapewniają wysoki standard i luksusowe pokoje. Okazuje się jednak, że nie zawsze jest tak pięknie i czysto. Jedna z pokojówek hotelowych przyznała się do tego, że pościel po zmianie gości bardzo często nie jest prana tylko „odświeżana”. Prześcieradła są prostowane i prasowane, tak by wyglądały jakby były po praniu i nieużywane. Jednak to nie wszystko. Takie rzeczy jak kołdry, narzuty, koce są czyszczone bardzo rzadko, czyli raz do roku albo nawet rzadziej. Jak nie widać mocnego zabrudzenia, nie opłaca się prać
Komentarze
Pokaż komentarze