7 trików sprzed ponad 100 lat, a które wciąż mogą się nam przydać (8 obrazków)
Ocet może naprawić niemal wszystko!
Możesz go użyć przy robieniu prania lub czyszcząc kuchenny zlewozmywak. Okazuje się, że już w 1916 roku wiedziano o jeszcze jednej, ciekawej właściwości octu. Na pewno, chociaż raz pękła Ci skorupka jajka. Mimo to możne je ugotować, lecz w takim przypadku środek jajka zazwyczaj wylewała się na cały garnek. Jeśli chcesz tego uniknąć, wystarczy że do naczynia wypełnionego wodą, dodasz odrobinę octu.
Dodaj piasku do cennej wazy
Jeśli cenne przedmioty często wypadają Ci z rąk i boisz się, że podczas sprzątania zahaczysz o wazon, który otrzymałaś od babci, wystarczy że nasypiesz do środka odrobiny piasku. Dzięki temu naczynie będzie cięższe i nie przesunie się tak łatwo. Jeśli masz w domu przeźroczysty wazon, zamiast piasku możesz wykorzystać ładne kamienie lub ziarno.
Oddziel dwie zassane szklanki
Jeśli włożysz jedną szklankę w drugą, czasami ciężko jest je od siebie oddzielić. Siłowanie się z nimi może doprowadzić do ich zniszczenia, dlatego również i w tym przypadku najlepiej użyć triku sprzed 100 lat! Dolną szklankę umieść w naczyniu z gorącą wodą, a do kubka, który znajduje się na górze, wlej zimną wodę. Po chwili będziesz mogła oddzielić szklanki bez większego problemu.
Schłodź wino bez dodawania kostek lodu
W upalne dni często chcemy napić się zimnego napoju. Niestety dodawanie lodu do wina może rozcieńczyć trunek i nieco zmienić jego smak. Dlatego jeśli masz ochotę na schłodzony napój, owiń butelkę kuchennym ręcznikiem, a następnie włóż do miski. Teraz wystarczy wlać chłodną wodę do naczynia i poczekać kilka minut.
Pozbieraj potłuczone szkło w kilka sekund
Zajmie Ci to dosłownie parę chwil. Ubierz rękawiczki, aby się nie skaleczyć, a następnie pozbądź się największych kawałków szkła. Teraz namocz szmatkę i połóż na drobne odłamki. Poczekaj chwile i zrób „kulkę” z mokrego ręcznika. W ten sposób zbierzesz całe szkło na materiał. Podejdź nad kosz na śmieci i dokładnie wytrzep szmatkę.
Umyj butelkę po wodzie
Mycie wąskiej szyjki butelki jest kłopotliwe. Warto spróbować, trik wykorzystywany jeszcze w XX wieku! Dodaj odrobiny ryżu na spód naczynia i zalej wodą. Można zmodyfikować ten sposób i dodać kilka kropel płynu do mycia naczyń. Teraz wystarczy zasłonić otwór butelki i porządnie wstrząsnąć. Na koniec umieść sitko w zlewie – dzięki temu wylewając wodę, ryż nie zatka kuchennych rur.
Przy gotowaniu użyj spinacza
Jeśli podczas gotowania musisz podnieść pokrywkę, dobrze użyć bieliźnianego spinacza. Wystarczy, że przypniesz go do garnka i oprzesz o niego pokrywkę. Jeśli jednak przykrywka zsuwa się z łazienkowego gadżetu, możesz wbić w niego pinezkę.
Komentarze Ukryj komentarze