6 tajemnic, które skrywa każda sala kinowa (7 obrazków)
Ceny popcornu są niesłusznie zawyżone

Cena takiego popcornu w kinie zawyżona jest nawet kilkakrotnie, taniej wyszłoby Cię wyjście do restauracji na jakiś dobry obiad. Następnym razem, zastanów się czy nie lepiej przygotować go sobie samemu w domu. A dlaczego tak się dzieje? Ponieważ popcorn stał się ikoną kinowego jedzenia, przez co jego wartość w tym miejscu stale rośnie.
Popcorn nie zawsze jest świeży

Duża zaletą popcornu jest to, że nie psuje się szybko. Dlatego jeśli w ciągu jednego dnia nie zostanie zjedzony, to pracownicy spakują resztki do plastikowych torebek, rano podgrzeją i będą sprzedawać ponownie.
Dlaczego popcorn tak ładnie pachnie?

Jest kilka powodów, dla których nie możemy oprzeć się zapachowi popcornu. Na pewno kina mają swoje tajne przepisy na jego przygotowanie, jednak wiemy, że dodają do niego różne przyprawy, np. serowe, maślane, czy bekonowe. Mogą to też być oleje np. rzepakowy lub kokosowy.
Do 1981 roku przy fotelach nie było uchwytów na kubki

Co ciekawe, uchwyty na kubki zostały wynalezione około 60 lat po otwarciu w Stanach Zjednoczonych pierwszego klimatyzowanego kina. Po zjedzeniu słonego popcornu chciało się pić, to też było jednym z powodów do tego wynalazku.
Zbyt duża głośność

Pomimo faktu, że istnieją standardy systemu audio i wymagania dotyczące poziomu głośności, niektóre kina dostosowują je do siebie. Uważaj na filmy akcji z wieloma bombami i scenami bitewnymi, podczas których głośność przekracza zazwyczaj dopuszczalny poziom. Przynajmniej dla Twojego zdrowia nie oglądaj zbyt wielu filmów akcji na dużym ekranie.
Niedokładne sprzątanie między seansami

Czy kiedykolwiek zauważyłeś, że podłogi kinowe są lepkie i dość brudne, mimo że pracownicy sprzątają sale po każdym seansie? Ze względu na krótki czas między filmami, pracownicy są w stanie pozamiatać podłogę, co odbywa się szybko i niedokładnie. Podłogi są prawidłowo czyszczone i myte dopiero w nocy.
Komentarze
Pokaż komentarze