Najbardziej dziwaczne owoce świata (21 obrazków)
Pochodzenie: Afryka
Kwaskowate owoce maruli mają 8 razy więcej witaminy C niż pomarańcze! Ich mocny aromat przyciąga słonie, które uwielbiają zrywać ten smaczny owoc. Mają one w sobie dużo oleju, dlatego po podpaleniu potrafią płonąć jak świece. Dostępny u nas Likier 'Amarula' wyrabiany jest właśnie z maruli.
Pochodzenie: Ameryka Płd.
W smaku przypomina papaję. Po przyciśnięciu, ze skorupki wydobywa się żółty lateks. Owoc zawiera fosfor, żelazo i witaminę C. Brązowe nasiona wyrabia się na specyfiki do leczenia skóry.
Pochodzenie: Karaiby i Ameryka Płd.
Za grubą skórą kryje się soczysty, biały miąższ, o bardzo słodkiej, kremowej konsystencji (stąd też nazwa). Owoc ten zawiera dużo fosforu i wapnia, żelazo, karoten, kwas askorbinowy i wiele innych minerałów i witamin. Podobno w połączeniu z chłodzonym mlekiem kokosowym tworzą zabójczo pyszne, naturalne lody! Mniam.
Pochodzenie: Ameryka Płn.
Można spożywać je na surowo i, po przetworzeniu, jako dżem, cukierki, galaretki czy wino. Rdzenni mieszkańcy Ameryki bardzo cenili sobie ten owoc, którzy łączyli je z...ikrą łososia czy też olejkiem z ryby-świecy.
Pochodzenie: Większość Azji i Australia
Podobno sok z owoców tej rośliny wspomaga procesy lecznicze. Działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Jednak wciąż istnieją kontrowersje związane ze spożywaniem soku noni (inna nazwa owocu), ponieważ nie do końca zbadane są jego właściwości, a odkryto w nim również chinony, które przez wielu lekarzy uważane są za toksyczne dla wątroby.
Pochodzenie: wyspy Moluki, Nowa Gwinea, Mikronezja, Wyspy Salomona i Vanuatu
Owoce zawierają dużo tłuszczu i skrobi. Je się je na surowo lub po ugotowaniu, prażeniu, pieczeniu, czy też kiszeniu. Po ugotowaniu w smaku przypominają ziemniaki, a po innym przyrządzeniu - świeży chleb (stąd nazwa).
Pochodzenie: Afryka Zachodnia
Angielska nazwa tego owocu - miracle fruit (cudowny owoc) - odnosi się do jego niezwykłej właściwości. Jakiej? Otóż, jeśli najpierw zjesz sobie taki owoc, to nawet jeśli potem zjesz coś kwaśnego, jak cytrynę czy sos tabasco - poczujesz wyłącznie słodki, przyjemny smak! A to wszystko przez niejakie glikoproteidy (mirakulinę), zawarte właśnie w synsepalu.
Komentarze Ukryj komentarze