14 ciekawostek o jedzeniu, o których nie miałeś pojęcia (17 obrazków)
Kawa
Ziarenka kawy to w rzeczywistości owoce.
Herbata
Nigdy nie pij herbaty, która nie jest świeżo zaparzona. Japońskie powiedzenie mówi: „Wczorajsza herbata jest gorsza niz ukąszenie węża”. Zimna herbata podrażnia ścianki żołądka do tego stopnia, że Chińczycy uważają ją za truciznę.
Miód
Miód jest nieśmiertelny. Najstarszy miód znaleziono w 1922 roku w grobowcu faraona Tutenchamona. Naukowcy nie bali się klątwy i spróbowali przysmaku. Okazał się wciąż jadalny!
Camembert
Camembert powinien być spożywany jak najbliżej terminu ważności, ale nigdy po nim
Jajka
Jak sprawdzić, czy jajko nadaje się jeszcze do spożycia? Wrzuć je do wody. Jeżeli wypływa na powierzchnię, nie jest już jadalne. Dzieje się tak, ponieważ wewnątrz zepsutego jajka pojawiają się gazy.
Zastanawialiście się kiedyś, czym są te czerwone plamki w jajku? Niektórzy wierzą, że to początek formującego się w nim kurczaka. Nic z tych rzeczy. To po prostu krew lub fragment kurzego mięsa (mięśnia), spowodowane pęknięciem naczynka krwionośnego podczas tworzenia się jajka. Powodem może być wiek kury lub jej dieta, ale taka plamka nie oznacza, że jajko jest niezdrowe, czy że kura, która je zniosła, była chora lub źle traktowana.
Kapusta kiszona
Kiszona kapusta powinna znaleźć się w twoim jadłospisie, jeśli chcesz zadbać o szczupłą figurę. Przysmak ten sprawia, że twoje ciało radzi sobie ze spalaniem tłuszczu dwa razy lepiej.
Komentarze Ukryj komentarze