8 potraw, które mogą cię zabić, jeżeli nie przygotujesz ich poprawnie (9 obrazków)
Pędy bambusa
Pędy bambusa stanowią nie tylko przysmak dla pandy. Są jadalne także dla ludzi. Zanim jednak będą mogły zostać skonsumowane, trzeba odciąć ich włóknistą skórkę, a następnie ugotować. Jedzone na surowo, zawierają toksynę, produkującą cyjanek w jelicie.
Maniok jadalny
Maniok znany jest Amerykanom w formie sproszkowanej tapoci. Choć jest to jeden z najczęściej konsumowanych węglowodanów na świecie, jest niebezpiecznie toksyczny spożywany na surowo, ponieważ zawiera cyjanogenne glukozydy, które uwalniają cyjanowodór. Maniok powinien zostać namoczony i sfermentowany, zanim zostanie ugotowany. Niektóre słodkie odmiany manioku zawierają mniej cyjanogennych glukozydów, dzięki czemu można je jeść jedynie po odgotowaniu.
Kurczak
Ten pełen protein posiłek może być toksyczny, jeśli nie przygotujemy go odpowiednio. Musimy podgrzać go w temperaturze 165 stopni Fahrenheita. Surowy kurczak jest podatny na salmonellę, bakterię wywołującą salmonellozę, chorobę objawiającą się biegunką, skurczami brzucha, nudnościami i wymiotami.
Fasola półksiężycowata
Niepozorna fasola półksiężycowata może okazać się zabójcą, jeśli zjesz ją na surowo. Zawiera cyjanek. Jeśli gotujesz surową fasolę półksiężycowatą, upewnij się, że gotujesz ją bez przykrycia, tak by cyjanek ulotnił się w formie gazu.
Rozdymka (Fugu)
Przy tak wielu owocach morza do wyboru trudno zrozumieć, dlaczego ktoś płaci setki dolarów, by zjeść coś tak niebezpiecznego. Są różne gatunki rozdymki, ale porcje każdego z nich, a zwłaszcza wątróbki, zawiera tetrodoksynę, toksynę 1200 razy bardziej zabójczą od cyjanku. Aby zdobyć certyfikat do przygotowania rozdymki (znanej w Japonii jako fugu) kucharze muszą przejść specjalny kurs, trwający trzy lata. Pomimo pieczołowitych przygotowań na skutek zjedzenia rozdymki między 2000 a 2009 r. zginęły 23 osoby.
Czerwona fasola
Czerwona fasola również może być niebezpieczna, gdy ugotujemy ją w niewłaściwy sposób. Amerykańska Food and Drug Administration zaleca gotowanie surowej czerwonej fasoli do 30 minut, by wyeliminować fitohemaglutyninę, proteinę, która może być toksyczna, gdy zje się ją w nadmiernych ilościach. Uważaj, gdy wkładasz czerwoną fasolę do wolnowaru, ponieważ sprzęt ten czasem nie podgrzewa jej do temperatury wystarczająco wysokiej, by unieszkodliwić toksyny. Różne odmiany czerwonej fasoli sprzedawane w puszkach nie są groźne dla zdrowia i mogą być jedzone bez wcześniejszego przygotowania.
Rabarbar
Jeśli przygotowujesz rabarbar, upewnij się, że usunąłeś niewinnie wyglądające liście, które zawierają wysokie stężenie kwasu szczawiowego, środka żrącego występującego w wysokich stężeniach w różnych roślinach. Naukowcy obliczyli, że człowiek musiałby zjeść około 5 kg liści, by znaleźć się w prawdziwym niebezpieczeństwie. Łodygi zawierają znacznie mniej kwasu szczawiowego i są całkiem jadalne.
Komentarze Ukryj komentarze