11 rzeczy, które ukrywają przed nami producenci żywności (13 obrazków)
Rozdrobniony żółty ser jest mieszany i pakowany z celulozą - pulpą drzewną, aby utrzymać go w odpowiedniej konsystencji
Celuloza wyprodukowana z zepsutych włókien roślinnych (i drewna) jest częstym dodatkiem do żywności. Ponieważ jest to produkt naturalny, nawet żywność pakowana, oznakowana jako ekologiczna często zawiera celulozę.
Czyli trociny.
W jaki sposób komponuje się składniki hamburgerów wegetariańskich
W taczce i za pomocą łopaty.
Śmietanka do kawy jest zrobiona z syropu kukurydzianego i uwodnionych, transtłuszczowych olejów roślinnych
Czyli śmietany tam nie ma. Oto składniki wymienione na etykiecie śmietanki Coffee-Mate Original:
- Woda
- Stały syrop kukurydziany
- Częściowo utwardzony olej sojowy i/lub bawełniany
- Kazeinian sodu (hura, pochodna mleka!) – mniej niż 2%
- Fosfat Dipotasowy
- Mono-i diglicerydy
- Glinokrzemian sodu
- Sztuczny aromat
- Karagen (wspomniany wcześniej wyciąg z wodorostów)
A jeżeli potrzebujesz dodatkowego powodu, żeby przestać dodawać ją do kawy, zobacz jaką konsystencję ma owa "śmietanka" na obrazku poniżej:
Parówki do hot dogów są wypełnione pulpą, czyli mieszanką skrawków mięsa, tłuszczu i skrobi oraz „wypełniaczami zbożowymi”
"Wypełniacze zbożowe” to bułka tarta, płatki owsiane a także mąka, bo kto by nie chciał płatków owsianych w hot dogu? Akurat płatki są jednak najzdrowsze, bo oprócz wypełniaczy w hot dogach możemy znaleźć aromaty, barwniki i środki konserwujące, Wszystko to elegancko zmiksowane z "częściami zwierzęcymi”.
Komentarze Ukryj komentarze