Momencik, trwa przetwarzanie danych   Ładowanie…

Melotte

archiwum
Naukowcy z Wellcome Sanger Institute i European Bioinformatics Institute podczas badań organizmów zamieszkujących jelita u 28000 zdrowych osób z różnych części świata odkryli aż 140 000 gatunków wirusów, z których większość nie była wcześniej znana. – Dodatkową ciekawą informacją jest to, że wirusy te posiadają DNA, z czego korzystali podczas badań naukowcy. Obecność wirusów w układzie pokarmowym i ich wpływ na zdrowie ludzkie są obecnie przedmiotem wnikliwych badań. Wiadomo już, że zaburzenia równowagi w mikrobiomie wpływa na układ odpornościowy, pojawienie się alergii czy nawet zmiany w ciśnieniu.
archiwum – powód
Ewolucjo! Gdzie jesteś? – Napis na opakowaniu: [Otwórz pudełko przed jedzeniem pizzy.]
archiwum
Czy macie świadomość, że 100% populacji Marsa to roboty?Jako pierwszy wylądował na powierzchni Marsa moduł Viking 1. Było to 20 sierpnia 1975r. Od tej pory populacja maszyn na czerwonej planecie nieustannie, choć powoli, rośnie. – W źródle link "misje" prowadzi do grafiki przedstawiającej każde urządzenie badawcze wysłane na orbitę Marsa lub samą planetę.
archiwum
Został wynaleziony przez czeskiego inżyniera elektryka Oldřicha Homutę w latach 50-tych XX wieku. Służy w wielu domach nieprzerwanie, aż do dziś. Jest używany do pieczenia mięs, ciast i ryb. Znany też z innych funkcji o charakterze edukacyjnym. –
archiwum
Talent to talent.Nie ma znaczenia skąd przybywasz i jak wyglądasz, jeśli jesteś prawdziwym mistrzem w jakiejś dziedzinie. –
0:08
archiwum

Nie tylko plastik stanowi zagrożenie dla mieszkańców oceanów. Kolejnym, które ma bardzo negatywny wpływ na ich życie, jest hałas.

 –
archiwum
W języku zulu "indlovu" to słoń. Jest to również nazwa kraftowego dżinu, do produkcji którego wykorzystane są rośliny zebrane i przetworzone właśnie przez słonie. – Półprodukty pozostawione na ścieżkach przez zwierzęta są zbierane, myte, wysuszone i poddane dalszej obróbce. Na etykietach butelek dżinu podane są koordynaty GPS miejsc, z których je zebrano oraz datę zbioru.Według degustatorów napój, oprócz klasycznego smaku, niesie w sobie całą gamę aromatów roślin spożytych przez słonie.
archiwum
Czy nie byłoby słuszną sprawą wprowadzenie w drogeriach dystrybutorów mydeł w płynie, szamponów i odżywek? Klient mógłby przyjść z własnym naczyniem i napełnić je wybranym produktem. – Ilość pobranego płynu, po wyświetleniu na liczniku, zostałaby wydrukowana na paragonie wraz z ceną do zapłaty.
archiwum
Polska spółka Hemp & Health SA produkująca między innymi testy do wykrywania COVID-19 nawiązała w ubiegłym roku współpracę z amerykańską firmą biotechnologiczną Alivecel, która zajmuje się pracą nad biosensorami monitorującymi medyczne biomarkery. – Biosensor, o wielkości zbliżonej do ziarenka ryżu, wszczepiony pod skórę dłoni między palcem wskazującym, a kciukiem, będzie monitorować stan zdrowia pacjenta, a dane przesyłać za pomocą aplikacji na smartfona, skąd zostaną udostępnione osobom upoważnionym przez pacjenta np. lekarzowi. Obecnie oprócz prac nad kontrolą poziomu glukozy, insuliny, markerów nowotworów i innych schorzeń, firma pracuje nad monitorowaniem zmian DNA i RNA osób z zainstalowanym implantem i wykrywaniu białek wytwarzanych przez wirusa wywołującego COVID, co ma na celu ograniczenie rozprzestrzeniania się infekcji.
0:05
archiwum
Niemieccy naukowcy z politechniki w Karlsruhe zwrócili uwagę na problem dotyczący ochrony środowiska w związku z importem żywności. – Kraje UE wprowadzając u siebie zrównoważony model uprawy roślin i hodowli zwierząt, jednocześnie sprowadzają żywność z krajów, które nie przestrzegają związanych z nim zaleceń, stosując np. pestycydy i herbicydy zakazane w Europie.Dodatkowo w części tych krajów trwa wycinka niepowtarzalnego i zawierającego endemiczne gatunki drzewostanu pod plantacje roślin, których produkty są później wykorzystane na rynku europejskim. Nie bez znaczenia jest też fakt, że wycinane lasy mają istotne znaczenie w absorpcji światowego CO2. Na to nakłada się ogromna emisja dwutlenku węgla związana z przewozem żywności. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan podkreślają, że dane o emisji CO2 z statków morskich nie są wykazywane w bilansach państw, których własność stanowią.Więcej informacji i dokładne dane w artykule z Interia Biznes - link w źródle.
archiwum
Kanapa dla niemile widzianych gości –
0:01
archiwum – powód
W ostatnich dniach butelka słodkiego napoju zmieniła się w kielich goryczy. A gdyby producenci zaczęli mniej słodzić? – Na podatek cukrowy składają się dwie opłaty. Pierwsza to 50 groszy za każdy litr słodzonego napoju, druga to 5 groszy za każdy gram cukru* powyżej granicy 5 gramów cukru na 100 ml. Jeśli napój zawiera dodatkowo kofeinę albo taurynę to doliczana jest opłata 10 groszy za litr. Czy gdyby producenci zaczęli mniej słodzić, to naprawdę odczulibyśmy to smakowo? * cukier = mono- i disacharydy, słodziki, ksylitol, miód.
archiwum
+18
Ten demotywator może zawierać treści nieodpowienie dla niepełnoletnich.
Zobacz
Tajemnica gryzących kocyków rozwikłana –