Lista potraw, które mało kto je poprawnie (17 obrazków)
Sushi
Z jakiegoś dziwnego powodu wiele osób je sushi, zanurzając ryż w mieszance z sosu sojowego/wasabi. To podobno zły sposób na jedzenie sushi, ponieważ ryż może się rozpaść. Ponadto wiele osób używa pałeczek do jedzenia sushi. W Japonii odwracają sushi do góry nogami i moczą rybę w sosie sojowym/wasabi. Swoją drogą sushi powinno jeść się palcami, a nie pałeczkami. W najbardziej prestiżowych japońskich restauracjach nigdy nie używa się pałeczek
Ser feta
Po latach jedzenia sera feta prosto z opakowania dowiedziałam się, że zawsze przed spożyciem należy go przepłukać pod bieżącą wodą, aby zmyć solankę, w której jest konserwowany. Ser feta nie powinien być nadmiernie słony, a jeśli jest, to dlatego, że nie usunąłeś nadmiaru słonej wody!
Makaron i „sos mięsny”
Światowej sławy, ale zupełnie niegodne swojej popularności, połączenie spaghetti i „sosu mięsnego” to kompletny bałagan i niewłaściwy sposób łączenia 2 skądinąd pysznych rzeczy, a mianowicie spaghetti i „sosu mięsnego”. Co tu dużo mówić. To takie proste: makaron z ragù (bo tak nazywa się sos na bazie mięsa) najlepiej podawać z świeżym makaronem jajecznym. Spaghetti nie jest dobrym rodzajem makaronu do tego sosu, ponieważ jego powierzchnia jest zbyt śliska. Mięso nie trzyma się na nim tak dobrze, więc jedzenie widelcem jest bardzo trudne i frustrujące. Właśnie dlatego istnieje makaron jajeczny, taki jak fettuccine lub tagliatelle: ich szorstka powierzchnia pozwala mięsu przylegać, maksymalizując w ten sposób połączenie makaronu i sosu. To jedyne dobre połączenie
Boczek
Smażysz boczek na patelni? Zamiast tego upiecz w piekarniku. Zajmuje to 20 minut, ale warto poczekać. Patelnia bardzo się nagrzewa, przez co boczek smaży się szybko i nierównomiernie. Dlatego niektóre części są spalone, a inne nadal mają zjełczały smak surowego tłuszczu. W piekarniku przyrządza się powoli, a mimo to cały pasek bekonu jest jednolity. Kiedyś myślałem, że lubię chrupiący bekon, ponieważ inaczej zjełczały smak surowego tłuszczu był przytłaczający. Boczek z piekarnika jest fantastyczny, nawet lekko niedopieczony
Czekolada
Poszedłem na kurs degustacji czekolady. Powinno się pozwolić, aby czekolada rozpłynęła się w ustach, aby w pełni jej posmakować. Szczerze mówiąc, nadal ją pożeram
Tortille
Tak wiele osób, sklepów i restauracji serwuje je „na surowo”. Jakby ktoś z was kupił kiedyś paczkę tortilli w sklepie spożywczym... Połóżcie je na patelni lub kuchence i nieco przypieczcie! Jeśli jest pszenna, powinna się trochę nadymać, gdy będzie już gotowa. Wielu ludzi spożywa je prosto z paczki — płaskie, zimne, gumiaste i bez smaku
Kurczak
Solanka nie sprawia, że kurczak jest „bardziej soczysty”, tylko mdły i mokry. Kurczaki, które kupujesz w supermarketach, były hodowane na farmach, gdzie ich mięśnie nie mogły się prawidłowo uformować, więc mięso będzie smakować tak samo mdło. W dodatku często wstrzykuje się w nie wodę, przez co solanka jest jeszcze bardziej bezcelowa. Coq au Vin zostało wymyślone z myślą o starych, twardych i żylastych kogutach. Potrzebujemy nowego przepisu do masowo produkowanego kurczaka
Komentarze Ukryj komentarze