15 ciekawych faktów, nad którymi pewnie nigdy się nie zastanawiałeś (16 obrazków)
Niektórzy ludzie mogą wyczuć zapach burzy
Niektórzy z nas lepiej niż inni wyczuwają zapach po ulewie. Nauka twierdzi, że powodem jest ludzka zdolność wyczuwania petrichoru, zapachu ziemi uwalnianego, gdy deszcz pada na suchy grunt. Ludzkie nosy są bardzo wrażliwe na geosminę — jesteśmy w stanie wyczuć ten związek, nawet gdy jego ilość odpowiada kropli wody w pełnowymiarowym basenie olimpijskim.
Innym potencjalnym czynnikiem stojącym za tym zapachem, może być również mieszanka olejków wytwarzanych przez niektóre rośliny w celu ochrony przed suszą. Ponadto ładunki elektryczne w powietrzu często zmuszają cząsteczki tlenu do przekształcenia się w ozon, co również może odpowiadać za ten specyficzny zapach deszczowej pogody
Koguty mają naturalne zatyczki do uszu
Pianie koguta może przekraczać głośność 100 decybeli, co odpowiada hałasowi działającej piły łańcuchowej. Mimo to nie głuchną, ponieważ połowa błony bębenkowej u tego ptaka jest pokryta miękką tkanką, która tłumi hałas. Kiedy kogut odchyla głowę do tyłu, jedna z części ich ciała całkowicie zakrywa kanał słuchowy niczym automatyczna zatyczka do uszu
Tostery zostały wynalezione przed krojonym chlebem
Pierwszy elektryczny toster został wynaleziony przez szkockiego naukowca Alana MacMastersa w 1893 roku i został ochrzczony mianem Eclipse Toaster. Opiekał tylko jedną stronę chleba, więc kromka musiała być ręcznie odwracana. Firma General Electric wprowadziła swój pierwszy elektryczny toster w 1909 roku. Tymczasem krojony chleb, który z łatwością można włożyć do tostera, został wynaleziony dopiero w 1928 roku przez amerykańskiego inżyniera Otto Fredericka Rohweddera
Ryż jest jednym z najstarszych produktów spożywczych
Ryż może być jednym z najstarszych produktów spożywczych, jakie spożywamy współcześnie, a najwcześniejsze oznaki jego uprawy sięgają 11 500 roku p.n.e. Rodzaje ryżu i rolnictwo mogły ulec modernizacji, ale nawet coś tak podstawowego jak kleik ryżowy mogło istnieć już w 6000 roku p.n.e., chociaż najstarsze znane przepisy pochodzą z XIV-wiecznej Europy
Folia bąbelkowa miała być tapetą do ścian
W 1957 roku Al Fielding i Marc Chavannes próbowali stworzyć teksturowaną tapetę, sklejając ze sobą dwie zasłony prysznicowe w sposób, który zatrzymywałby w nich pęcherzyki powietrza. Nikt jednak nie chciał mieć folii bąbelkowej na swoich ścianach, więc próbowali wykorzystać swój produkt jako izolację do szklarni. To również się nie powiodło. Zyskał on popularność dopiero, gdy IBM zaczęło używać folii bąbelkowej stworzonej przez Sealed Air do owijania części komputerowych
Lodówki są bezpieczne dzięki Albertowi Einsteinowi
W 1926 roku Albert Einstein i jego były uczeń Leo Szilard zaprojektowali lodówkę, która nie wymaga ruchomych części. Do stworzenia bezpiecznej lodówki zainspirowały ich wypadki, które powodowały wyciek toksycznych substancji chłodzących, takich jak amoniak, chlorek metylu i dwutlenek siarki. Wraz z postępem technologii lodówek, projekt Einsteina został zapomniany
Komentarze Ukryj komentarze