Momencik, trwa przetwarzanie danych   Ładowanie…
archiwum
W jednym z numerów "Life" z 1947 roku, w rubryce artykułów dotyczących rosnących w drugiej połowie lat 40. cen, przedstawiono sposób radzenia sobie z inflacją gospodyni domowej z Atlanty, Ann Cox Williams. Przez redakcję została uznana za "supergwiazdę oszczędności" wydając na wyżywienie swojej rodziny jedyne 12 i pół dolara tygodniowo – Autorka artykułu nazwała Williams „bohaterką bitwy budżetowej z 1947 roku”, pisząc, że:"pozwala sobie na 12,50 dolara tygodniowo na zakup wszystkich artykułów spożywczych z wyjątkiem mleka. Na tym udaje jej się wyżywić siebie, męża, czteroletnie bliźniaki, a nawet domowego kota. To wymaga od niej sporo pracy. Pani Williams z zapałem studiuje promocje artykułów spożywczych i zawartość witryn sklepowych. Ogranicza się do jednej wyprawy na zakupy w tygodniu, podczas której każdy grosz waży w stosunku do całotygodniowego apetytu rodziny. W porze lunchu nie podaje mięsa, wieczorne przystawki ogranicza do takich produktów jak klops, hamburgery i chili. A jednak udaje jej się zorganizować dwa desery dziennie i takie dodatki jak ciasteczka na przyjęcie! Gdyby wszystkie amerykańskie gospodynie miały taką odwagę i pomysłowość jak pani Hamilton Williams z Atlanty w stanie Georgia inflacja nie byłaby takim przekleństwem!"

Komentarze Ukryj komentarze

z adresu www
Komentarze są aktualnie ukryte.
Momencik, trwa ładowanie komentarzy…