Momencik, trwa przetwarzanie danych   Ładowanie…
Naukowcy stworzyli ekologiczny brokat z resztek owoców i warzyw. Może znacząco ograniczyć mikroplastik – Co roku do środowiska trafia tysiące ton mikroplastiku, który jest szkodliwy dla lądowej oraz morskiej flory i fauny. Naukowcy z Cambridge odkryli jednak jeden ze sposobów na ograniczenie tego Do stworzenia ekologicznej wersji brokatu wykorzystano główny budulec ścian komórkowych roślin, owoców i warzyw, czyli celulozęPowstałe nanokryształy błyszczą jednakowo jak plastikowy brokat. Do tego są biodegradowalne, wegańskie, nietoksyczne, a do produkcji potrzeba znacznie mniej energii niż przy konwecjonalnych metodach Produkt jest wielkim osiągnięciem i bez problemu może zostać wykorzystany w innych branżach np. kosmetycznym. Naukowcy mają nadzieję, że ich brokat szybko opuści laboratorium i w najbliższych latach trafi na sklepowe półki

Komentarze Ukryj komentarze

z adresu www
Komentarze są aktualnie ukryte.
Momencik, trwa ładowanie komentarzy…