Rzeczy, które powinieneś wiedzieć o fast foodach. Tego nie dowiesz się nawet od pracowników! (13 obrazków)
Jajka nie są jajkami
Lepiej unikaj produktów, które zawierają jajko. Albo lepiej powiedzieć coś, co powinno być jajkiem. Trudno jest utrzymać świeżość jajka, więc często jest to po prostu mieszanka gliceryny, silikony i E552
Grillowane mięso to iluzja
Mięso do burgerów jest przygotowane znacznie wcześniej, by w restauracji je tylko odmrozić. Producenci często dodają aromaty i wzór, który ma sprawiać wrażenie mięsa dopiero co zdjętego z grilla
Każdy produkt smakuje tak samo
Producenci doskonale wiedzą co przyciąga klientów i jakie smaki im odpowiadają najbardziej. W ten sposób usatysfakcjonowany klient zawsze dostaje to, czego pragnie i powraca po ulubione smaki
Przygotowanie mięsa do burgerów zajmuje 30 sekund
Dla nikogo chyba nie jest zaskoczeniem, że mięso w naszych burgerach jest wcześniej mrożone. Tak więc przygotowanie zajmuje maksymalnie 30 sekund
Posiłek jest zaprojektowany, by zjeść go szybko
Jeden kęs średnio przeżuwany jest 15 razy. Posiłki z fast foodów żujemy znacznie mniej. Mniej żucia, mniejsza satysfakcja, więc jemy więcej
Schemat kolorów wzmaga apetyt
Żółty i czerwony pojawia się w logach większości fast foodów nie bez powodu. Istnieje nawet koncept „musztardy i keczupu”. Kolorystyka loga ma pobudzić naszą podświadomość, by zatrzymać się w danej restauracji na szybką przekąskę
Nadrzędnym celem jest sprzedać jak najwięcej
A może napój? Frytki? Cena promocyjna. W zestawie taniej. Za każdym razem słyszymy kasjera próbującego sprzedać nam dodatkową przekąskę. Większość ludzi reaguje zamawiając znacznie więcej niż planowało. Część z nich przyciąga promocyjna cena, innym trudno bezpośrednio odmówić
Komentarze Ukryj komentarze