Popularne produkty spożywcze, które w pewnych krajach są zakazane (11 obrazków)
Kurczak
W Europie i Wielkiej Brytanii, sprzedawanie kurczaka potraktowanego chlorem jest nielegalne od 1997 roku. Mycie chlorem ma na celu ochronę przed salmonellą i innymi infekcjami bakteryjnymi. Metoda ta jest jednak zakazana, gdyż duże stężenie chloru może być szkodliwe dla naszego zdrowia
Batoniki zbożowe
Batoniki zbożowe uznawane są raczej za zdrowe przekąski, lecz w Danii są one zakazane, ponieważ według tamtejszego ministerstwa zdrowia zawierają one nadmiar „toksycznych” substancji, mogących wywołać uszkodzenia wątroby i nerek u dzieci
Mięso
Pochodzące z hodowli mięso wieprzowe, wołowe, i drobiowe często zawiera raktopaminę. Hormon pozwalający zwierzętom na szybsze przybieranie na wadze. Naukowcy wierzą, że hormon ten może być szkodliwy dla ludzkiego organizmu, prowadząc do chorób naczyniowych. Mięso z raktopaminą zakazane jest w 160 krajach
Chipsy
Chipsy ziemniaczane zawierające olestrę – syntetyczny substytut tłuszczu – są zakazane w Kanadzie i w Europie. Ten suplement utrudnia organizmowi wchłanianie przydatnych substancji i witamin, a dodatkowo może wywołać też problemy z żołądkiem
Sos sojowy
82% soi hodowanej na całym świecie jest modyfikowane genetycznie. Efekt GMO na zdrowie człowieka nie jest jednoznacznie udowodniony, ale modyfikowane produkty są zakazane w niektórych europejskich krajach, w Rosji, i w krajach Zatoki Perskiej
Jabłka
Podczas inspekcji przeprowadzonej przez amerykański departament agrokultury, odkryto, że 80% jabłek na rynku zawiera difenyloaminę – związek chemiczny pomagający owocom dłużej zachować świeżość, i umożliwiając eksport do krajów na całym świecie. W Europie, difenyloamina uważana jest za szkodliwą substancję mogącą wywołać raka, przez co jabłka zawierające ten związek są tu zakazane od 2012 roku.
Galaretki w kubeczkach
Według europejskiej komisji, galaretki owocowe sprzedawane w małych plastikowych kubeczkach stanowią ogromne zagrożenie dla dzieci, gdyż łatwo można się nimi udławić. Dodatkowo, wiele z nich zawiera galaretowatą substancję pozyskiwaną z dziwidła. Pęcznieje ona podczas kontaktu z wilgocią, przez co jeszcze łatwiej o utknięcie w gardle i zadławienie
Komentarze Ukryj komentarze