Momencik, trwa przetwarzanie danych   Ładowanie…
archiwum

Zbiór i suszenie owoców dzikiej róży - z czym to się je?

Zbiór i suszenie owoców dzikiej róży - z czym to się je? – Owoce dzikiej róży zbiera się w drugiej połowie lata aż do nastania jesiennych przymrozków. Po przymrozkach owoce zawierają mniej witaminy C, stają się miękkie i mogą być przeznaczone tylko na wino. Na przetwory i lekarstwa najlepiej wybierać czerwone bądź pomarańczowoczerwone okazy, jeszcze twarde. Owoce róż oczyszczone z resztek okwiatu wykorzystujemy na przetwory tuż po zerwaniu, wcześniej krojąc je na połówki i odrzucając twarde pestki oraz drażniące przełyk włoski. Owoce najlepiej ułożyć cienką warstwą na siatce od rusztu i suszyć w piekarniku w temperaturze 65 - 70 stopni. Najmniejsze straty witaminy C w owocach występują, gdy przez pierwsze 10 minut suszy się je w temperaturze 100 stopni, a następnie - 60 stopni. Można je też zamrażać. Według wyliczeń ekspertów, straty te wynoszą odpowiednio: 5% dla witaminy C, 30 - 35% dla pektyn, 20 - 25% dla flawonoidów oraz 25 - 30% dla karotenoidów. Susz od razu należy sproszkować.Źródło: ''Róża przedłuża życie'' - Zbigniew Tomasz Nowak

Komentarze Ukryj komentarze

z adresu www
Komentarze są aktualnie ukryte.
Momencik, trwa ładowanie komentarzy…