9 produktów przyszłości, które zmienią sposób żywienia świata (10 obrazków)
Wydrukowana żywność
Drukarki 3D podbijają świat, można dzięki nim stworzyć potrzebne protezy czy inne rzeczy. Można też drukować jedzenie! Z odpowiedniej masy pomieszanej z nasionami, Chloe Rutzerfeld tworzy specjalne ciastka, potem odstawia je na kilka dni i kiedy zaczynają kiełkować podaje gościom do jedzenia. Takie ciastka są małe, ale bardzo pożywne.
Produkowane mięso
Produkcja mięsa w laboratorium nie jest już mrzonką. Eliminując problemy emisji gazów, czy obaw o warunki bytowe zwierząt hodowlanych, mięso można po prostu wytworzyć w laboratorium. Zajmuje się tym już jedna firma z Memphis, tworzy ona mięso z komórek macierzystych. Obecnie takie mięso jest bardzo drogie, trzeba zapłacić ok. 2500 $ za 450 g, ale firma pracuje nad zmniejszeniem kosztów.
Insekty
Na świecie insektami żywią się około 2 miliardy ludzi, jest to normalna przekąska czy posiłek w karcie dań wielu np. Azjatów. Mimo że w wielu kręgach kulturowych to obrzydliwe to warto docenić robaki za ich wysoką zawartość protein, witamin i minerałów. Są prowadzone badania, jak wykorzystać insekty w tworzeniu nowych produktów spożywczych.
Glony i algi
Opracowywany jest system, by samemu podczas oddychania, rozwijać i hodować glony. Dzięki temu ludzie będą mogli przy niewielkim nakładzie sił wyhodować żywność bogatą w to, co człowiekowi potrzebne do życia. Już powstałą specjalna maska, na razie została zaprezentowana w Londynie.
Rozkładające się opakowania
Plastik i opakowania po żywności to zmora naszego świata, dlatego szwedzka firma opracowała opakowania, które wykonane są z naturalnych składników – oleju, wosku czy wodorostów i papieru ryżowego. Opakowania rozkładają się wraz z terminem przydatności produktów do spożycia.
Jadalne butelki
Butelkowana woda i napoje to kolejna zmora naszego środowiska. Dlatego technolodzy chcą zastąpić je jadalnymi butelkami wykonanymi z wodorostów. Z czasem będą w nie pakowane także i inne produkty – kosmetyki, płyny. Co ciekawe opakowanie z wodorostów jest tańsze niż te z plastiku.
Soniczne jedzenie
Badania dowodzą, że dźwięki potrafi stymulować nas, w tym poczucie głodu i smaku. Są dźwięki, które sprawiają, że potrawa lepiej smakuje, a co za tym idzie, np. nie musi być tak bardzo solona i przez to jest zdrowsza. Dzięki odpowiednim dźwiękom będziemy jeść zdrowiej i tylko tyle ile potrzebujemy.
Komentarze Ukryj komentarze