9 produktów, które uchodzą za zdrowe, choć wcale takie nie są i ich lepsze zamienniki (10 obrazków)
Żywność bezglutenowa
Produkty gluten free są coraz bardziej popularne. Tak naprawdę zalecane są tylko dla osób z nietolerancją glutenu, a takich na świecie żyje tylko 1%. Reszta powinna ich unikać bo zawierają one wiele szkodliwych dodatków, więc dużo lepiej zjeść zwykły chlebek.
Chrupkie pieczywo
Pieczywo chrupie często jest reklamowane jest jako zdrowe – fit. Zawierają one jednak szkodliwe oleje. Dużo lepiej jest je zamienić na wafelki ryżowe chociaż i z nimi nie należy przesadzać. W gruncie rzeczy cała ich paczka jest dosyć kaloryczna, a ryż może zawierać arsen.
Chipsy bananowe
Chipsy bananowe ogólnie są super, zawierają błonnik, żelazo, potas i magnez. Nie mniej jednak te ze sklepu najczęściej zawierają cukier i smażone są na głębokim tłuszczu. Dlatego tylko udają zdrową przekąskę i jeśli chcemy je zjeść najlepiej zrobić je samodzielnie w piekarniku lub suszarce do owoców.
Płatki owsiane instant
Płatki owsiane instant to prawdziwe zło. Mleko w proszku, substancje konserwujące, cukier itd. Nie muszę Was chyba przekonywać, że lepie je sobie zrobić samodzielnie. Pamiętajcie tylko, że im płatki są mniejsze tym bardziej zostały przetworzone. Ich indeks glikemiczny jest wyższy więc będą przynosić dodatkowe kalorie. Wybierz więc grube płatki owsiane, dłużej trzeba je gotować ale za to będą zdrowsze.
Owoce kandyzowane i suszone
Suszone owoce są zdrowe same w sobie. Jednak podczas suszenia używany jest dwutlenek siarki w procesie przemysłowym. Dlatego lepiej jest je ususzyć sobie samej w domu. Owoce kandyzowane zawierają za to ogromną ilość cukru.
Ser topiony
Ser topiony zawiera olbrzymią ilość sodu. 3 plasterki sera topionego pokrywają 2/3 dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Lepiej więc jeść zwykły ser żółty lub biały.
Owoce i warzywa z konserw
Warzywa i owoce to coś z nazwy zdrowego. Niestety nie te z konserwach, które zawierają dużo innych dodatków. Np. popularna fasola w puszce zawiera aż 3 łyżki cukru. Zawierają też inne dodatki, które przedłużają ich zdatność do spożycia. Lepiej jest kupić warzywa i owoce świeże, bez konserwantów i dodatków.
Komentarze Ukryj komentarze