Kilka kuriozalnych skutków wprowadzenia prohibicji w Stanach Zjednoczonych (11 obrazków)
Prohibicja w Stanach Zjednoczonych trwała od 1920 do 1933 roku. W okresie tym sprzedaż, produkcja oraz transport alkoholu były zakazane na terenie całego kraju.
Wielu ludzi przewidywało, że w wyniku wprowadzenia prohibicji zajdą znaczace zmiany w amerykańskim społeczeństwie, jednak nawet najjaśniejsze umysły w kraju nie przewidziały kilku kuriozalnych skutków jakie ona wywoła.
Farmaceuta potrzebny od zaraz
Farmaceuci mogli legalnie przepisywać whiskey w celach leczniczych. To spowodowało, że znacznie zwiększyła się liczba farmaceutów, a sprzedaż medycznej whiskey wzrosła o 400% w latach 1923-1931.
Wino mszalne nie jest złe
Wino było wciąż dostępne w celach religijnych. Wzrosła więc liczba kościołów i samozwańczych kapłanów, którzy mogli bez przeszkód nabywać wino.
Narodziny "gorzałkowych rejsów"
W czasie prohibicji, majętni ludzie wchodzili na pokłady statków i wypływali na wody międzynarodowe, by tam do woli delektować się alkoholem.
Liczą się tylko procenty
Przed wprowadzeniem prohibicji, piwo i mocne alkohole były równie popularne. W czasie prohibicji zdecydowanie królowały alkohole wysokoprocentowe. Więcej procentów to większy zysk i łatwiejszy przemyt.
Im większa troska o obywateli, tym więcej zgonów
W czasie prohibicji wzrosła liczba zgonów, głównie za sprawą 3 czynników:
1) Masowo produkowanego bimbru, który często był skażony, a jego wypicie było przyczyną ok. tysiąca zgonów rocznie.
2) Rządu, który próbował odstraszyć obywateli od picia, zlecając zatrucie dostaw alkoholu. Szacuje się, że w wyniku tych działań zmarło 10 tys. osób.
3) Wzrostu zorganizowanej przestępczości, co również prowadziło do wielu przedwczesnych zgonów.
Ratusz wie lepiej
Władze wielu miast wierzyły, że źródłem przestępczości był alkohol. Dlatego często decydowały się likwidować miejskie więzienia tuż przed wprowadzeniem prohibicji. W efekcie tych działań doszło do przepełnienia więzień federalnych.
Komentarze Ukryj komentarze