Czy mając odpowiednią ilość gotówki dałbyś się namówić na coś z tej listy? (10 obrazków)
Najdroższa pizza na świecie
Pizza to według wielu osób najzwyklejsze danie, które jemy na obiad, czy kolację. Tymczasem we włoskim Salerno przyrządzana jest pizza Louis XIII warta aż 36 500 zł. Skąd taka cena? Ciasto z ekologicznej, certyfikowanej mąki, wyrasta przez 72 godziny. Pizza zawiera najlepszą na świecie mozzarellę. Nie brakuje na niej rarytasów. Na wierzchu pizzy znajdziemy trzy rodzaje kawioru, bardzo rzadkiego i niebotycznie drogiego. Do tego siedem rodzajów sera, krewetki, homar sprowadzany z Norwegii i trufle. Potrawę posypuje się też różową solą morską i serwuje na luksusowej zastawie z najlepszymi alkoholami
Hot-dog w wersji lux
W wersji ekskluzywnej zjemy go w nowojorskiej restauracji Serendipity 3. Jest bułka z Niemiec i wołowina pieczona w oliwie z białych trufli, do tego plastry pasztetu strasburskiego z kaczki, czarne trufle, ręcznie robiony ketchup, musztarda Dijon i prażona cebulka. Danie kosztujące ok. 230 złotych, w 2010 roku trafiło do Księgi Rekordów Guinnessa. Odwiedzając Nowy Jork miej je na uwadze, to prawdziwa kulinarna atrakcja
Lody na wagę złota
Uwaga – weź głęboki oddech. Lody kosztują 38000 zł. Swoją cenę zawdzięczają dekoracji ze złota. Deser tworzą trzy gałki lodów z wanilią, dodatkiem kawioru, czekoladowymi truflami, owocami i przysłowiową wisienką na torcie – płatkiem 23-karatowego złota. Zwykle lody, które zamawiamy dekoruje się po prostu bitą śmietaną, ale restauracja w Nowym Jorku zamienia pospolity biały puch na jadalne złoto i złote draże
Szynka
W Hiszpanii produkuje się najdroższą szynkę na świecie – Iberico. Mięso pochodzi od czarnych świń iberyjskich, których hodowlą zajmuje się farmer Manuel Maldonado. Zwierzęta żywią się żołędziami, hodowane są na południowym zachodzie i na południu kraju. Wypasa się je na pastwiskach, na których rosną dęby korkowe. Szynka doskonale smakuje z czerwonym winem, marynowana jest aż przez 3 lata, a udziec o wadze ok. 7 kg kosztuje 8000 zł
Wołowina ze „szczęśliwych krów”
Wołowina Wagyu, to coś, co doceni każdy smakosz mięsa. Podobno krowom, z których się ją otrzymuje, podaje się do picia schłodzone piwo, masuje się je i zapewnia rozrywkę w postaci śpiewu. Nie wiadomo ile w tym prawdy, ale uważa się, że piwo zwiększa ich apetyt, a masaż zmniejsza stres. Natomiast faktem jest, że mięso pochodzące z Kobe, kosztuje ok. 2700 zł za kg. Charakteryzuje się wyjątkową strukturą, mnóstwem drobnych linii tłuszczu, jest bardzo delikatne. Prawdziwy miłośnik potraw mięsnych wiele zapłaci za danie, które rozpływa się w ustach, ale czy warte jest aż tyle?
Curry z jadalnym złotem
Lubisz curry? Jeśli dysponujesz wolną gotówką, ok. 11 000 zł. Możesz udać się do Londynu, do Bombay Brasserie, gdzie serwowane jest danie na bazie curry z najdroższym kawiorem na świecie z jadalnym złotem, białymi truflami, krabami, homarami i przepiórczymi jajami. I – choć może Was to dziwić – luksusowe curry znajduje mnóstwo zwolenników, których zupełnie nie odstrasza cena (a może to właśnie w niej tkwi sekret i w tańszym wydaniu nie smakowałoby bogaczom tak wykwitnie?)
Najdroższe grzyby na świecie
Białe trufle to najdroższe grzyby świata. Występują przede wszystkim w północnych Włoszech. Zwykle jada się je na surowo, by wyczuć ich prawdziwy, nietypowy smak. Cząstkami startych trufli aromatyzuje się także oliwę. Kilogram tego przysmaku kosztuje ponad 13000zł. Kilka lat temu Stanley Ho – właściciel kasyna za truflę o wadze ok. 1,5 kg zapłacił 330000 dolarów. Tym samym, stał się posiadaczem najdroższej trufli na świecie
Komentarze Ukryj komentarze