12 niebezpiecznych potraw i produktów z całego świata. Jedząc nie, ludzie ryzykują swoje życie! (13 obrazków)
Małpie mózgi
Spożywane w Azji mogą doprowadzić do objawów podobnych do choroby szalonych krów.
Bligia pospolita
Owoce tej rośliny z Jamajki mogą być spożywane tylko, gdy są dojrzałe, połakomienie się na niedojrzały owoc może spowodować zatrucie i ostre wymioty.
Echizen Kurage
To japoński przysmak z meduzy, której usuwa się toksyczne części.
Hákarl
Islandzkie danie narodowe, a konkretnie jest to zgniłe mięso rekina. Pomijając obrzydliwość samej potrawy, można się zarazić wieloma bakteriami, które rozwijają się w gnijącym mięsie.
Olbrzymia ropucha
Jest zjadana w Namibii, jako rytualne danie. Może być zjadana tylko w odpowiednim czasie i to młode osobniki, ma w sobie tyle toksyn, że nieumiejętnie przyrządzona zatrzymuje pracę nerek.
Sannakij
Jest to koreańska potrawa z młodych ośmiornic. Zwierze jest cięte na kawałki żywe i podawane z sezamem i olejem, gdy jeszcze się rusza. Odnotowano liczne przypadki zadławienia się mackami zwierzęcia, które trzeba mocno pogryźć i szybko połknąć.
Krwista małża
Zwana tak przez jej czerwoną wydzielinę. Jest przysmakiem w Chinach, mimo że może powodować wiele chorób. Żyje w środowisku, które sprzyja rozwojowi wirusów i bakterii.
Komentarze Ukryj komentarze