21 pysznych faktów o czekoladzie (22 obrazki)
Czekolada jest pełna przeciwutleniaczy. Zwłaszcza, ciemna czekolada, która jest bogata we flawonoidy - przeciwutleniacze, które zapobiegają chorobom serca
Drzewa kakaowe mogą żyć nawet 200 lat, lecz ziarna kakaowe produkują przez około 25 lat
Podczas tworzenia legendarnej sceny w słynnym filmie "Psychoza" Alfreda Hitchcocka, stosowano syrop czekoladowy jako substytut krwi
Największa czekolada została stworzona przez brytyjską firmę Thorntons w Alfreton, 7 października 2011 roku. Rozmiar tabliczki to 4 metry długości i 4 metry szerokości, jej waga to 5 ton 792,5 kg!
Według nowych badań naukowych, jedzenie czekolady pomaga kobietom w ciąży
W ziarnach kakao znajduje się teobromina, substancja pobudzająca czynność serca oraz rozszerzającą naczynia krwionośne. Przypuszcza się, że może dzięki temu obniżać ciśnienie tętnicze.
Około 40% migdałów i 20% orzeszków ziemnych produkowanych na świecie, wykorzystywanych jest do produkcji czekolady
Badania wskazują, że ciemna czekolada poprawia pamięć, koncentracje, czas] reakcji i umiejętność rozwiązywania problemów poprzez zwiększenie przepływu krwi do mózgu
Gorzka czekolada poprawia zdolność rozróżniania obrazów o niskim kontraście (jak podczas złej pogody) i pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
Komentarze Ukryj komentarze