17 sprytnych tricków, które przedłużą ważność produktów (18 obrazków)
Aby ziemniaki nie kiełkowały, należy przechowywać je razem z jabłkami
Jeśli coś zepsuje się w lodówce, nie ociągaj się i od razu dokładnie ją zdezynfekuj
W przeciwnym razie bakterie "przejdą" na inną żywność
Czerstwy chleb bardzo łatwo odświeżyć
Wystarczy natrzeć go kostką lodu, a następnie umieść w nagrzanym piekarniku na około 12 minut
Pomidory powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej, a nie w lodówce
Obcięte szyjki butelek pomagają dłużej utrzymać świeżość żywności trzymanej w workach
Zalej świeże truskawki słabym roztworem octu
- jedna część octu na dziesięć części wody. Następnie odcedź truskawki, opłucz czystą zimną wodą i umieść w lodówce. Po tym zabiegu, owoce zachowają świeżość nawet dwa tygodnie dłużej. Tak słaby roztwór nie jest odczuwalny przy spożywaniu owoców
Owijanie bananów folią spożywczą może sprawić, że będą zdatne do spożycia nawet przez 5 dni
Komentarze Ukryj komentarze