14 kuchennych porad, o których się nie dowiesz nawet od Magdy Gessler (15 obrazków)
Jak sprawnie usunąć kawałki skorupki z żółtka?
Usuwanie kawałków skorupki z żółtka przygotowywanego sadzonego jajka może zepsuć nam efekt wizualny dania. Aby temu zapobiec, należy zmoczyć palce wodą i dopiero potem wyciągnąć skorupkę. Błona żółtka nie zostanie naruszona.
Jak utrzymać pianę w garnku?
Cały trik polega na tym, że sucha łyżka o temperaturze pokojowej rozrywa pęcherzyki piany i wytrąca ją. Należy mieć pod ręką kilka takich łyżek, gdyż pianę zatrzyma wyłącznie suche drewno.
Jak wycisnąć z cytrusów więcej soku?
Włóż cytrynę lub innego cytrusa do mikrofalówki na 20-30 sekund, a następnie przyciśnij dłonią i poturlaj po twardej powierzchni. Owoc stanie się miękki i o wiele łatwiej będzie wycisnąć z niego sok.
Jak usunąć nadmiar tłuszczu w zupie?
Wrzuć kilka kostek lodu do ugotowanej zupy. Zastygnięta i stwardniała warstwa tłuszczu trafi na powierzchnię i z łatwością uda się ją wyłowić. Na tej samej zasadzie działa inny sposób, który polega na wstawieniu zupy do lodówki na jakiś czas. Po wyłowieniu tłuszczu zupę można ponownie podgrzać.
Jak łatwo oczyścić małże z piasku i żwiru?
Wystarczy zalać je wodą i dodać kilka łyżek mąki. Małże wypłyną na powierzchnię i otworzą się, by zjeść mąkę. Piasek i żwir zostaną na dnie. Dla najlepszego efektu małże powinno moczyć się w ten sposób przez 30 minut.
Dlaczego warto osuszyć mięso przed smażeniem?
Dzięki chusteczce higienicznej można łatwo usunąć wszelką wilgoć z powierzchni mięsa. To zapobiegnie pojawieniu się nadmiernej ilości tłuszczu i „strzelaniu” na patelni. Wilgoć oraz para blokują także proces karmelizacji, która z kolei dodaje smażonemu mięsu apetyczną i chrupiącą powłoczkę.
Jak zapobiec przyklejaniu się zieleniny do noża?
Przed szatkowaniem zieleniny należy posypać deskę szczyptą soli. Tarcie i waga soli nie pozwolą zieleninie przykleić się do noża i utrzymają ją w jednym miejscu.
Komentarze Ukryj komentarze